Θύμα των ακραίων καιρικών φαινομένων, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, έπεσε, μετά την ευρωπαϊκή, και η ελληνική παραγωγή κρασιού για το 2021 σε ποσοστό που αγγίζει το 30%. Στην Ευρώπη, στελέχη του κλάδου προειδοποιούν για μια ετήσια παραγωγή κρασιού που θα κινηθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έπειτα από το χτύπημα της κακοκαιρίας που δέχθηκαν τη χρονιά που πέρασε οι αμπελώνες των βασικών οινοπαραγωγικών περιοχών, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. «Δεν υπάρχει εμβόλιο ενάντια στην κλιματική αλλαγή και οι οινοπαραγωγοί πρέπει να προσαρμοστούν στις επείγουσες ανάγκες της εποχής» τονίζει στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» εκπρόσωπος του κλάδου την ώρα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αμπελώνες της Δυτικής Ευρώπης χτυπήθηκαν από ανοιξιάτικους παγετούς και οινοπαραγωγοί στη Γαλλία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλάζι.

«Υπάρχει πτώση στην παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα αλλά δεν είναι σαν αυτήν που σημειώνεται στην Ευρώπη. Εκεί υπήρχαν πολύ μεγαλύτερα ζητήματα, κυρίως παγετού, τα οποία σε εμάς δεν εμφανίστηκαν. Είχαμε όμως τον καύσωνα που δημιούργησε μεγάλες ανομοιομορφίες από περιοχή σε περιοχή. Μια πρώτη αποτύπωση στη μείωση της παραγωγής υπολογίζεται γύρω στο 20%-25%» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιάννης Βογιατζής.

Η ζημιά

Ξεκινώντας από τον Βορρά και τους αμπελώνες του Κτήματος «Κυρ Γιάννη», ο Στέλιος Μπουτάρης, οινοποιός τέταρτης γενιάς και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, περιγράφει το μέγεθος της ζημιάς στην περσινή τους παραγωγή. «Με την κλιματική αλλαγή έκαναν την εμφάνισή τους ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως χαλάζι σε μια εποχή που δεν είχαμε παλαιότερα και ακραίοι καύσωνες. Φέτος είχαμε και πολλά χαλάζια, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, και τον ακραίο καύσωνα την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, το οποίο ήταν ένα απίθανο πράγμα που διέλυσε, ειδικά στη Νότια Ελλάδα, αμπέλια που δεν είναι ποτιστικά, ρίχνοντας πάρα πολύ την παραγωγή. Στη Σαντορίνη, η πτώση σε ορισμένες ποικιλίες ήταν μέχρι και 50%.

Στο Μαυροτράγανο ήταν 50%, στο Ασύρτικο 30%-40%. Στην Κρήτη η πτώση ήταν 30%. Αρα, μιλώντας για ένα συνολικό ποσοστό πτώσης, αυτό θα ήταν της τάξης του 30%. Στη Βόρεια Ελλάδα όχι τόσο, γύρω στο 10%» εξηγεί ο Στ. Μπουτάρης και συμπληρώνει: «Αν δεν βρέξει μέσα στον χειμώνα τόσο ώστε να φτάσουμε τους παλιούς μέσους όρους, θα έχουμε πρόβλημα και την επόμενη χρονιά. Οπως και για το καλοκαίρι μάς φοβίζει ένας ενδεχόμενος καύσωνας παρόμοιος με αυτόν του περασμένου καλοκαιριού».

Στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, από το Μαλανδρένι Αργους, μιλάει στα «ΝΕΑ», εκπροσωπώντας την παραγωγή του Κτήματος Σκούρα, ο Γιώργος Σκούρας. «Το φαινόμενο των παγετώνων στην Ευρώπη διέλυσε την παραγωγή κρασιού. Κι εμείς στην Ελλάδα είχαμε παγετώνα πέρυσι, στη Δράμα και στη Νεμέα που βρίσκομαι εγώ. Οι παγετώνες αυτοί αφαίρεσαν από τις πρώιμες ποικιλίες μας φορτία της τάξης του 70%. Ευτυχώς κάποια αμπέλια σώθηκαν. Κι έπειτα είχαμε την τρομερή επέλαση της ζέστης, χάσαμε κι εκεί ποσότητα. Στη συνολική παραγωγή είχαμε μια μεικτή πτώση, της τάξης του 15%, αλλά σε συγκεκριμένες ποικιλίες, για παράδειγμα στο Chardonnay, εμείς πάθαμε ζημιά της τάξης του 70%».