Η πιθανότητα να χρειάζεται ετήσιο εμβόλιο κατά της Covid-19, αντίστοιχο με το εμβόλιο της γρίπης, αυξάνεται ενόψει της παραλλαγής Όμικρον, υποστηρίζει η BioNTech, μία ημέρα μετά την αντίστοιχη εκτίμηση της Pfizer.

Η δήλωση ήρθε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, o οποίος διαβεβαίωσε μιλώντας στο συνέδριο Reuters Next ότι η εταιρεία του, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο της Pfizer, θα είναι σε θέση να το προσαρμόσει σύντομα στα χαρακτηριστικά της Όμικρον.

Ο Σαχίν δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι τα υφιστάμενα εμβόλια θα παραμείνουν αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσου από Όμικρον.

«Πιστεύουμε ότι οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν λάβει αναμνηστική δόση θα έχουν αρκετή προστασία κατά της σοβαρής νόσου και ίσως και κατά οποιουδήποτε τύπου νόσου. Θα το ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες» είπε ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.

Ο Ουγκούρ Σαχίν θεωρείται από τους πρωτεργάτες της τεχνολογίας mRNA (Reuters)

«Προβλέπουμε ότι οι ανεμβολίαστοι ενδέχεται να έχουν ακόμη περισσότερο σοβαρή και ταχεία νόσο», προειδοποίησε.

Και αναγνώρισε πως η Όμικρον ίσως μπορεί να προσβάλλει και εμβολιασμένους.

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Αλβέρτου Μπουρλά στο BBC, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer να δηλώνει πως «αν πρέπει να προχωρήσουμε σε εικασίες […] θα έλεγα ότι είναι πιθανό να χρειαστούμε ετήσιο επανεμβολιασμό για να διατηρήσουμε πολύ ισχυρά, πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας»

Η συνέντευξη παρουσιάστηκε την Τετάρτη, παραχωρήθηκε όμως πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.

Νωρίτερα ο δρ Μπουρλά είχε δηλώσει πως, εφόσον χρειαστεί, η Pfizer θα είναι σε θέση να αναπτύξει εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Όμικρον μέσα σε 100 ημέρες.