Αρχικά με διαρροές και στη συνέχεια με επίσημες τοποθετήσεις, το Μαξίμου επιχείρησε με φόντο «επεισόδιο Μπογδάνου» να εκπέμψει εντός και εκτός νεοδημοκρατικών κόλπων μηνύματα – υπενθύμιση για τον πολιτικό προσανατολισμό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει για την παράταξή του. «Κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι κοιτάζουν πίσω…», έλεγαν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού λίγα λεπτά μετά την απόφασή του να αποπέμψει τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, «η Ελλάδα της επόμενης μέρας δεν μπορεί να χτιστεί με τοξικότητα και συνθήματα που παραπέμπουν σε ταραγμένες εποχές, από όπου και αν προέρχονται».

Μετά και την κατά μέτωπο επίθεση του Αλέξη Τσίπρα (έφτασε στο σημείο από τη Βουλή να αποκαλέσει προσωπικά τον Πρωθυπουργό «μικρό Μπογδάνο στην ψυχή»), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ο ίδιος τη διακηρυγμένη πρόθεσή του για διεύρυνση και ανοίγματα προς το ακροατήριο του ορθολογισμού και του μέτρου – το κεντρώο, δηλαδή. «Να μην ξύνουμε τις πληγές του παρελθόντος, να εργαζόμαστε για να τις επουλώσουμε. Αυτή τη δέσμευσή μου κάνω πράξη» είπε. Και, στέλνοντας ευθέως μήνυμα (και) στο εσωτερικό της ΝΔ, στο οποίο ο απόηχος της πρώτης διαγραφής στελέχους της ΚΟ επί Μητσοτάκη έχει προκαλέσει αναταράξεις, ξύπνησε… πάθη και ανακίνησε προσωπικές ατζέντες και παρασκηνιακές συζητήσεις, διευκρίνισε ότι «όποιος ξεπεράσει τα όρια που θέτουμε ως παράταξη συνολικά σε αυτή την κατεύθυνση θα γνωρίζει ότι δεν έχει θέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Στοπ στις ακρότητες

Αυτή η «κατεύθυνση» του Μητσοτάκη συνιστά, σύμφωνα με πρόσωπα του περιβάλλοντός του, επιμονή του σε ένα σχέδιο να απομονώσει τη… δεξιά της Δεξιάς – τις ακρότητες σε συμπεριφορά και ρητορική. Ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να αφήνει περιθώρια να θολώνει στα μάτια των πολιτών το κυβερνητικό έργο και το αφήγημά του με κινήσεις που αφενός θα του χρεώνουν ανοχή σε ακραίες φωνές, αφετέρου θα δίνουν «ευκαιρίες» στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ούτε θέλει να αφήνει περιθώρια για πιέσεις από τα δεξιά, την ώρα που κάποιοι αναλυτές «βλέπουν» χώρο για κινητικότητα διαφόρων στα δεξιά της ΝΔ, κάτι που ευνοείται από το σύστημα της απλής αναλογικής που θα ισχύει στις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα πάντως με την ανάγνωση των μετριοπαθών το χαρακτηριστικό αυτού του χώρου είναι η προσπάθεια δημιουργίας προσωποκεντρικών σχηματισμών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεγάλη δυσκολία κοινοβουλευτικής εκπροσώπησής τους. Είναι προφανές ότι οι θέσεις του Μπογδάνου έχουν υποστηρικτές εντός της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των ψηφοφόρων της, ωστόσο ακόμα και σε αυτούς τους κύκλους το κλίμα διαμορφώνεται βαρύ απέναντι στον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Α’ Αθήνας, κυρίως λόγω της επιλογής του να προκαλέσει με τη συγκεκριμένη ρητορική ένα επεισόδιο σε μια κομβική συγκυρία κατά την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανιζόταν αμήχανη – και με δικά της εσωτερικά ζητήματα – για τη στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας με τη Γαλλία.

Το Μαξίμου θέλει να αφήσει πίσω του το θέμα και κυρίαρχη πεποίθηση είναι ότι η διακηρυγμένη «κατεύθυνση» Μητσοτάκη και η κυβερνητική ατζέντα εξακολουθούν να δίνουν στην κυβέρνηση την πολιτική κυριαρχία της – όπως αποτυπώνεται προς το παρόν και δημοσκοπικά. Εξού και η στρατηγική του για το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει πιο έντονα στοιχεία εξωστρέφειας, με τον ίδιο να επιμένει στο μότο «εκλογές στο τέλος της θητείας». Αυτό εξάλλου είχε διαμηνύσει και στους υπουργούς του (για να… ξαναπιάσουν όλοι τα μολύβια προφανώς), πριν από τις εξελίξεις με το άνευ λόγου ξέσπασμα Μπογδάνου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η περίπτωση του εν λόγω βουλευτή και οι συνέπειες από τυχόν διαγραφή του είχαν ζυγιστεί από τα μέσα του Σεπτεμβρίου όταν ο Μπογδάνος είχε δημοσιοποιήσει λίστα με ονόματα νηπίων προσφυγόπουλων, παραδεχόμενος τότε το λάθος του – σε αντίθεση, όπως αποδείχθηκε, με το αντικομμουνιστικό ντελίριό του.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά καθώς θα φανεί η στάση που θα κρατήσει ο Μπογδάνος, επιλέγοντας προς το παρόν να κρατήσει ανοικτούς διαύλους με τη ΝΔ και απορρίπτοντας σενάρια προσχώρησής του σε άλλο κόμμα με την ελπίδα επανεκλογής στην Α’ Αθήνας. Οι εξελίξεις έπονται επίσης καθώς έρχονται σημαντικά ορόσημα για τη ΝΔ, με κυρίαρχο το τακτικό συνέδριό του, οπότε αναμένεται να αποτυπωθεί εκ νέου η φυσιογνωμία της παράταξης και να αναδειχθεί η νέα πολιτική επιτροπή. Νωρίτερα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα (13 Οκτωβρίου) είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής για την 47η επέτειο από την ίδρυση της ΝΔ και αναμένεται κοινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή.

Πρώτα οι μεταρυθμίσεις

Ως εκκρεμότητα που προκαλεί εσωτερικές πιέσεις παραμένει και το θέμα της κύρωσης στη Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται ούτε να συνδέει το θέμα με οποιονδήποτε τρόπο με τη διαγραφή Μπογδάνου και τα μηνύματα Μητσοτάκη στο εσωτερικό της ΝΔ, που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις. «Θα έρθουν στην ώρα τους», λένε αρμόδιες πηγές, «προέχουν τα προβλήματα των πολιτών και η μεταρρυθμιστική ατζέντα».