Γενναία, θεωρεί ο Ηλίας Μόσιαλος, την απόφαση της κυβέρνησης για μαζική εφαρμογή των self test στη χώρα μας, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή, στα αντικειμενικά όρια ως προς τις πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες των εν λόγω test.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics εξηγεί ότι: «Θα ήταν πολύ καλύτερο και πιο επιτυχημένο το self testing να διενεργείται στοχευμένα, σε συγκεκριμένους πληθυσμούς, και όχι στον γενικό πληθυσμό συνολικά και κατά βούληση».

Όπως σημειώνει μιλώντας στην εφημερίδα Παραπολιτικά, «Ίσως θα έπρεπε (το self test) να εφαρμοσθεί στους μαθητές και σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα μεταξύ των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα επιχειρήσεων, όπου υπάρχει πάντα συνωστισμός, και όχι να μπορεί να το κάνει ο καθένας χωρίς συγκεκριμένο, επιδημιολογικά, λόγο».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος, επιδημιολογικά, λόγος για να υποβληθούμε σε self tests και όχι επειδή ανησυχήσαμε απλώς από έναν πονοκέφαλο το πρωί, για παράδειγμα».

Ο κ. Μόσιαλος τονίζει επίσης ότι «η αποτελεσματικότητα των self test είναι πάρα πολύ χαμηλή για τους ασυμπτωματικούς».

« Κι όμως, γνωρίζουμε ότι το 20% των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού αφορά ακριβώς τους ασυμπτωματικούς, από τους οποίους προέρχεται επίσης το 44% της διασποράς του SARS-COV2…», αναφέρει χαρακτηριστικά.