Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το τελικό πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca, μετά τις αναφορές για περιστατικά θρόμβωσης μεταξύ των εμβολιασθέντων.

Η έρευνα του ΕΜΑ συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν τα κρούσματα θρομβοεμβολικών επεισοδίων είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού ή όχι, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Έμερ Κουκ.

«Τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια και χρειάζεται να αξιολογηθούν», είπε η Κουκ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάθε χρόνο «χιλιάδες» άνθρωποι εκδηλώνουν θρόμβωση και επομένως είναι στατιστικά αναμενόμενα τέτοια κρούσματα μεταξύ των εμβολιασθέντων.

«Μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση δεν είναι μη αναμενόμενη, μετά από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμών» είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Κουκ επανέλαβε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού συνεχίζουν να υπερσταθμίζουν τους κινδύνους.

Ο ΕΜΑ παραχώρησε τη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία, να παγώσουν προληπτικά τη χρήση του εμβολίου της Astra.