Άμεση δράση προκειμένου να προετοιμαστεί η Ευρώπη για την απειλή των μεταλλάξεων του κοροναϊού προτείνει η Κομισιόν.

Το νέο σχέδιο βιοάμυνας κατά των μεταλλάξεων, με την ονομασία HERA Incubator, θα συνεργαστεί με ερευνητές, εταιρείες βιοτεχνολογίας, κατασκευαστές και δημόσιες αρχές στην ΕΕ και παγκοσμίως για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών.

Θα παρέχει επίσης κίνητρα για την ανάπτυξη και ταχεία έγκριση νέων εμβολίων καθώς και τη διασφάλιση κλιμάκωσης της παραγωγικής ικανότητας.

Το HERA Incubator θα χρησιμεύσει επίσης για την ετοιμότητα της ΕΕ απέναντι σε άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην υγεία.

Οι βασικές δράσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητας, την ανάπτυξη εμβολίων και την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής είναι:

Εντοπισμός, ανάλυση και αξιολόγηση παραλλαγών

  • Γονιδιωματική αλληλούχηση του κοροναϊού στο 5% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, παρακολούθηση της εξάπλωση τυχόν μεταλλάξεων τους και μελέτη της επίδρασής τους στη μεταδοτικότητα του ιού.
  • Ανάπτυξη εξειδικευμένων τεστ για νέες μεταλλάξεις και την υποστήριξη εργαστηρίων γενετικής αλληλούχησης στα κράτη μέλη με χρηματοδότηση τουλάχιστον 75 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.
  • Ενίσχυση της έρευνας και της ανταλλαγής δεδομένων για μεταλλάξεις με χρηματοδότηση 150 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Δημιουργία δικτύου κλινικών δοκιμών στο οποίο θα συνεργάζονται 16 χώρες-μέλη και πέντε συνεργαζόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και του Ισραήλ, για ανταλλαγή δεδομένων με τη σταδιακή συμπερίληψη των παιδιών και νεαρών ενηλίκων σε κλινικές δοκιμές.

Επιτάχυνση της έγκρισης νέων εμβολίων

  • Νέα διαδικασία με βάση το μοντέλο για το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης. Το κανονιστικό πλαίσιο θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να απαιτούνται λιγότερα δεδομένα και να ενημερώνονται προκαταβολικά οι παρασκευάστριες εταιρείες για τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)
  • Θα εξεταστεί επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας πλαισίου για την έγκριση νέων εμβολίων με κοινή ευθύνη μεταξύ των κρατών μελών.

Αύξηση της παραγωγής εμβολίων Covid-19:

Η ΕΕ θα ενημερώσει ή θα συνάψει νέες Προκαταρκτικές Συμφωνίες για την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων και προσαρμοσμένων εμβόλιων σε αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα.

Οι Βρυξέλλες θα συνεργάζονται με τους παρασκευαστές για να παρακολουθούνται οι αλυσίδες εφοδιασμού και να αντιμετωπίζονται τυχόν δυσχέρειες παραγωγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ