Η κακοκαιρία που έφερε η Μήδεια, εκτός όλων των άλλων, ανέδειξε το πόσο εκτεθειμένοι είναι οι διανομείς με μηχανάκι, (delivery, courier) στον κίνδυνο του εργατικού ατυχήματος ακόμα και στον ίδιο το θάνατο.

Δουλειά την ώρα της χιονόπτωσης

Οι πρώτες ώρες της κακοκαιρίας κατέδειξαν παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένα επί της ουσίας και επί του πρακτέου θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους που να γίνεται de facto σεβαστό από τους εργοδότες τους.

Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αρχικά οι εργασίες αυτές δεν προβλέπονταν να διακοπούν ή έστω να μην γίνονται με μηχανάκι σε συνθήκες όπου οι χιονισμένοι και ολισθηροί δρόμοι αποτελούν ναρκοπέδιο για όσους εργάζονται σε εξωτερικές δουλειές όπως είναι οι διανομείς.

Υπήρξαν δε και περιστατικά πτώσεων διανομέων με μηχανάκι την ώρα της δουλειάς εν μέσω χιονόπτωσης, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που αναρτούσαν χρήστες στο twitter εκφράζοντας την ευχή να μην έχει συμβεί κάτι σοβαρό.

Χιονοστιβάδα καταγγελιών

Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη για ακόμα μια φορά οι καταγγελίες για απειλές που δέχονταν οι διανομείς από τους εργοδότες τους να δουλέψουν, από χτες πήραν μορφή χιονοστιβάδας.

Μέσω του διαδικτύου και ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτές οι καταγγελίες ήρθαν στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με τους διαχειριστές της σελίδας «Κούριερ Ντελίβερι Διανομείς με Δίκυκλο ή Van» στο facebook, υπήρξαν καταγγελίες για επιχειρηματίες ή για προϊσταμένους καταστημάτων στη βόρεια Ελλάδα που απαντούσαν με απειλές ή ειρωνείες στο αίτημα των υπαλλήλων να μην εργαστούν υπό τόσο αντίξοες συνθήκες, όπου οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε παγοδρόμια.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν προτροπές όπου υπήρχε εργοδοτική αυθαιρεσία οι διανομείς να καταφεύγουν στα σωματεία τους ή στην επιθεώρηση εργασίας και να προβαίνουν σε σχετικές καταγγελίες ενώ δίνονταν και οδηγίες για την ατομική προστασία των εργαζομένων.

Η «καλή» μας εταιρία…

Συνάδερφοι/ισες είναι και με τα ποδήλατα και με τα πατίνια…

* η φώτο «κλάπηκε» από τα μμε…

Δημοσιεύτηκε από Κούριερ Ντελίβερι Διανομείς με Δίκυκλο ή Van στις Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021

Και άλλες εικόνες ντροπής από εχτές το βράδυ…

Κούριερ Ντελίβερι Διανομείς με Δίκυκλο ή Van

Δημοσιεύτηκε από Κούριερ Ντελίβερι Διανομείς με Δίκυκλο ή Van στις Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021

Αίτημα των σωματείων η απαγόρευση της διανομής σε αυτές τις συνθήκες

Η ΓΣΕΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ενώ και το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού στο νομό Αττικής από χτες ζήτησε να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι και με ευθύνη των εργοδοτών και του υπουργείου Εργασίας να διατεθούν τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας για την ασφάλεια των διανομέων κατά την εργασία τους.

Ουσιαστικά αυτό που απαιτούσαν τα εργατικά σωματεία ήταν η διανομή να γίνεται –όπου οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν με ασφάλεια- με αυτοκίνητο και όχι με δίκυκλο.

«Δεν θα θυσιάσουμε τη ζωή μας για τα κέρδη των αφεντικών» ανέφερε χαρακτηριστικά το συνδικάτο του κλάδου στην Αττική, ενώ πάνδημο έγινε το αίτημα όσοι εργάζονται με την ειδικότητα του διανομέα να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Δημοσιεύτηκε από Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής στις Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021

http://hwu.gr/?p=4480

Δημοσιεύτηκε από Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής στις Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021

Αντίστοιχα και το ΠΑΜΕ ζήτησε να απαγορευτούν εργασίες εξωτερικές όπου δεν είναι εφικτό να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων.

Κοινωνική κατακραυγή

Η κατάσταση αυτή δεν άργησε να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να δείξει την αλληλεγγύη του προς τους διανομείς αλλά και να εκφράσει την κατακραυγή του προς τους εργοδότες αλλά και τους πελάτες που συνέχιζαν εν μέσω κακοκαιρίας να κάνουν παραγγελίες ζητώντας κατ’ οίκον διανομή.

Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο σάλος που προκλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) όταν είδαν το φως της δημοσιότητας βίντεο και φωτογραφίες στις οποίες διανομείς με μηχανάκι είχαν κολλήσει στους χιονισμένους δρόμους και έσερναν με τα χέρια το δίκυκλο για να το ξεκολλήσουν από τα χιόνια.

Οι εταιρείες αναγκάστηκαν να τραβήξουν χειρόφρενο

Οι απάνθρωπες αυτές συνθήκες και ο σάλος που προκάλεσαν, υποχρέωσαν από χτες αργά το βράδυ και ιδίως σήμερα αρκετές από τις επιχειρήσεις που κάνουν διανομή κατ’ οίκον να προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις με τις οποίες ουσιαστικά αναστέλλουν μέχρι να εξομαλυνθούν τα καιρικά φαινόμενα τις παραδόσεις μέσω των διανομέων τους.

Στις σχετικές αυτές ανακοινώσεις από τα ΕΛΤΑ, την ACS και άλλους ζητείται συγγνώμη από τους πελάτες τους προειδοποιώντας για καθυστερήσεις στις παραδόσεις των παραγγελιών τους.

Μάλιστα η πλατφόρμα food delivery Wolt από χθες στις 22.15 το βράδυ, «τράβηξε το χειρόφρενο» σε παραγγελίες και παραδόσεις στην Αθήνα, για την προστασία των συνεργατών διανομέων της από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες

Το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται σταδιακά από το πρωί της Δευτέρας για τις περιοχές των βόρειων προαστίων και μετά τη συνεχή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, επεκτάθηκε σε όλες τις περιοχές της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό, η λειτουργία των παραγγελιών στην πλατφόρμα έχει απενεργοποιηθεί και θα ξεκινήσει εκ νέου όταν οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν την ασφαλή μετακίνηση των συνεργατών διανομέων.

Έλεγχοι από ΣΕΠΕ και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι-διανομείς βρέθηκαν εκτεθειμένοι χωρίς προστασία έναντι της κακοκαιρίας έγινε αντικείμενο κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση και τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση της «Μήδειας».

Οι κοινωνικές και κατ’ επέκταση και οι πολιτικές αντιδράσεις ανάγκασαν και το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει σήμερα το απόγευμα και να υπενθυμίσει στους εργοδότες τις υποχρεώσεις τους για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Το υπουργείο Εργασίας αφού «συνέστησε» στους εργοδότες να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των διανομέων τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι όποιες καταγγελίες γίνουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων διανομέων θα εξεταστούν όλες με την απαιτούμενη αυστηρότητα.

Είχε προηγηθεί πάντως της παρέμβασης του υπουργείου, η νομοθετική πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 το οποίο κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να ενταχθούν στα ΒΑΕ το επάγγελμα των διανομέων (delivery, courier), ενώ ζητούσε παράλληλα και την ένταση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.