Σοκ έχουν προκαλέσει στις Βρυξέλλες οι δηλώσεις του τσέχου πρωθυπουργού ότι του έγινε πρόταση από εταιρεία μεσάζοντα για αγορά εμβολίων της AstraZeneca εκτός των ευρωπαϊκών συμφωνιών με την τιμή των εμβολίων ακριβή, αλλά με άμεση παράδοση.

Η εταιρεία αρνείται κάθε εμπλοκή αλλά πληροφορίες του MEGA αναφέρουν ότι θα υπάρχουν εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα.

Για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε για τους λάθος λόγους η βρετανο-σουηδική φαρμακευτική AstraZeneca, καθώς ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, δήλωσε πως η εταιρεία έστειλε ξεχωριστές προσφορές σε 4 χώρες για πώληση εμβολίων της, εκτός της συμφωνίας που είχε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Μπάμπις, όλα αυτά συνέβησαν τη στιγμή που η AstraZeneca βρισκόταν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Κομισιόν για τις μειωμένες δόσεις εμβολίων.

Συγκεκριμένα, ο τσέχος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «την στιγμή που η AstraZeneca αρνούνταν να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 80 εκατ. δόσεις εμβολίων, λάβαμε επανειλημμένως προσφορές για το εμβόλιό της. Όχι μόνο εμείς, αλλά και τρεις ακόμη πρωθυπουργοί της Ευρώπης», οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.

Όπως είπε ο ίδιος, αυτό έγινε μέσω μιας ενδιάμεσης εταιρείας στο Ντουμπάι, με όρο την προπληρωμή του 50% της αξίας των εμβολίων.

Η εταιρεία αρνήθηκε κάθε εμπλοκή της και ισχυρίστηκε ότι τα εμβόλια αυτά είναι πλαστά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης για να πέσει φως στο θέμα της μαύρης αγοράς των εμβολίων.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA