Η AstraZeneca αναμένει ότι θα έχει αυτό τον μήνα έτοιμες περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19, το οποίο έχει αναπτύξει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με την παραγωγή της να αυξάνεται σε πάνω από 200 εκατομμύρια μηνιαίως από τον Απρίλιο, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πασκάλ Σοριό.

Τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του εμβολίου στις ΗΠΑ θα ανακοινωθούν πριν από τα τέλη Μαρτίου, δήλωσε από την πλευρά του ο Μενέλαος Πάγκαλος, επικεφαλής βιοφαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης στη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία.

H AstraZeneca έχει υποσχεθεί ότι θα διαθέσει το εμβόλιο χωρίς κέρδος, προβλέπει πάντως αύξηση των κερδών της φέτος χάρη στην ισχυρή ζήτηση για τις θεραπείες της κατά του καρκίνου και άλλων παθήσεων.

Όπως ανέφερε η εταιρεία, αναμένει τα έσοδά της για το 2021 να αυξηθούν με χαμηλό διψήφιο ποσοστό και τα βασικά κέρδη της στα 5 δολάρια ανά μετοχή από 4,75 δολάρια.

Το εμβόλιο της Astra «δεν είναι τέλειο, είναι όμως καταπληκτικό» δήλωσε ο Σοριό στο Reuters, σχολιάζοντας τις αμφιβολίες που έχουν εγερθεί όσον αφορά τον προσδιορισμό της βέλτιστης δόσης και του μεσοδιαστήματος ανάμεσα στις δύο ενέσεις που απαιτούνται.

Μικρή μελέτη που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα έδειχνε επίσης ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κοροναϊού.

«Ποιος άλλος μπορεί να παραγάγει 100 εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο;» διερωτήθηκε ο Σοριό.

«Σε ένα-δύο χρόνια όλοι θα καταλάβουν το μέγεθος της προσφοράς μας» προέβλεψε.