H Ford παρουσίασε μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα, μέσα από την οποία φανερώνονται τα οφέλη τα οποία προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στα αυτοκίνητα προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, οι νέες  τεχνολογίες, όπως οι blockchain και dynamic geofencing μπορούν σε συνδυασμό με plug-in υβριδικά οχήματα (PHEV) να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα σε αστικά κέντρα, προσφέροντας πλεονεκτήματα για τις πόλεις, τους πολίτες και τους διαχειριστές στόλων.

Μάλιστα, για να πιστοποιηθούν και να είναι έγκυρα τα ευρήματα της έρευνας χρειάστηκε να γίνει η χρήση δεκάδων Ford Transit και Tourneo PHEV σε ποικίλους δημοτικούς και επαγγελματικούς στόλους στο Λονδίνο, την Κολωνία και τη Βαλένθια και να διανυθούν περισσότερα από 400.000 χιλιόμετρα.

Μεταξύ των ευρημάτων ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι τεχνολογίες geofencing και blockchain μπορούν να βοηθήσουν τα PHEV να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στις πόλεις, ενεργοποιώντας το πρόγραμμα οδήγησης μηδενικών ρύπων, με βάση την ατμοσφαιρική μόλυνση της κάθε περιοχής.

«Η έρευνά μας έχει δείξει με ποιο τρόπο τα plug-in υβριδικά οχήματα, και αναδυόμενες συνδεδεμένες τεχνολογίες όπως οι dynamic geofencing και blockchain, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μεταμόρφωση των πόλεων» δήλωσε ο Mark Harvey, director, enterprise connectivity, Ford Ευρώπης. «Έχοντας τη δυνατότητα λειτουργίας σε πρόγραμμα μηδενικών εκπομπών ρύπων, και χωρίς το άγχος της αυτονομίας, τα PHEV αποτελούν μία πρακτική, ευέλικτη εναλλακτική λύση έναντι των πετρελαιοκίνητων μοντέλων, που τα καθιστά ιδανικά ως επαγγελματικά οχήματα γενικής χρήσης σε αστικές περιοχές.»

Τι είναι όμως, οι δύο νέες τεχνολογίες;  Η Dynamic geofencing είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις  ζώνες μηδενικών εκπομπών ρύπων οι οποίες συναντώνται όλο και περισσότερο σε αστικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, με την  λειτουργία γεωγραφικού περιορισμού (geofencing), της Ford που προσφέρεται στάνταρ με το Ford Transit Custom PHEV, ενεργοποιείται στο όχημα το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης μηδενικών ρύπων του οχήματοςκαι το  μπορεί να ενεργοποιείται αυτόματα, όταν αυτό εισέρχεται σε μία ζώνη χαμηλών εκπομπών ρύπων, χωρίς παρέμβαση από τον οδηγό.

Σε αυτό το πλαίσιο της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, συμβάλει και η τεχνολογία blockchain  που συμπληρώνει την τεχνολογία geofencing στην ενίσχυση των προσπαθειών για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. Η ώρα εισόδου ή εξόδου ενός οχήματος της δοκιμής από μία γεωγραφικά περιορισμένη ζώνη καταγραφόταν σε ένα blockchain – ένα ασφαλές και διαφανές ψηφιακό ημερολόγιο που δημιουργεί μόνιμα αρχεία (σφραγισμένα ως προς το χρόνο) τα οποία και αποθηκεύονται σε πολλαπλούς υπολογιστές – διασφαλίζοντας ότι τα «πράσινα χιλιόμετρα» που διανύονται μπορούν να αποθηκεύονται με ασφάλεια και να διαμοιράζονται μεταξύ των ενδιαφερομένων όπως οι Αρχές της πόλης και οι ιδιοκτήτες στόλων.