Κλείδωσε η προκαταβολή 13% από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ισοδυναμεί με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ τα οποία μπορεί να λάβει η Ελλάδα στις αρχές του 2021, καθότι η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου αυξάνει την προχρηματοδότηση προς τα κράτη-μέλη από το 10% στο 13%. Αυτό σημαίνει πως από τα 16,4 δισ. ευρώ, που είναι οι επιδοτήσεις του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η χώρα μας θα λάβει 2,132 δισ. ευρώ προκαταβολή με την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου, ενώ τώρα υπολόγιζε 1,64 δισ. ευρώ (αυξάνεται κατά 492 εκατ. ευρώ).

Το προσχέδιο έχει σταλεί ήδη στις Βρυξέλλες και πέραν των μεταρρυθμίσεων αποσκοπεί επίσης να κινητοποιήσει κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα χρησιμοποιώντας το μοντέλο των Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα και συγχρηματοδοτήσεις μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων. Εκτιμάται πως το πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους θα αρχίσουν να εισρέουν τα ποσά από τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, πέραν των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 που υπολογίζονται συνολικά στα 6 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει να ενεργοποιεί έργα πριν φτάσει η χρηματοδότηση, κοντά στον Φεβρουάριο, και με την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων να πετύχει την πρόκληση της ανάκαμψης για το επόμενο κρίσιμο έτος. Το τελικό αναπτυξιακό σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί  τον Ιανουάριο, ενώ από το συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ το 70% των κονδυλίων θα συμβασιοποιηθεί έως και το 2022, το υπόλοιπο έως το τέλος του 2023, ενώ η λήξη για τις αιτήσεις πληρωμών είναι στα μέσα του 2026. Πάνω από τις μισές επενδύσεις θα διοχετευθούν σε ψηφιακά έργα (20%) και στον κλάδο της «πράσινης» ανάπτυξης (37%). Διαρθρώνεται γύρω από τους εξής έξι άξονες: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έξυπνη, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη και απασχόληση, την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή και τις πολιτικές για την επόμενη γενιά, τα παιδιά και τους νέους, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων.

Από το Recovery and Resilience Facility (Ταμείο Ανάκαμψης), για το 2021 προβλέπεται να εισρεύσει περίπου το ποσό των 2,132 δισ. ευρώ, που είναι η προκαταβολή του 13% από τις επιχορηγήσεις του RRF μετά την έγκριση του τελικού ελληνικού σχεδίου από την Κομισιόν, ενώ σε διάστημα περίπου έξι μηνών από την έγκριση θα δοθεί η πρώτη δόση του Ταμείου που φτάνει τα 2,635 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό από τα δάνεια θα ανέλθει στα περίπου 1,272 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνονται συνολικά επιδοτήσεις 16,4 δισ. ευρώ και 13 δισ. ευρώ δάνεια.

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν τονίζεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το βασικό μέσο του σχεδίου της ΕΕ για να βγει  ισχυρότερη από την τρέχουσα κρίση, καθώς προβλέπει τη διάθεση συνολικού ποσού 672,5 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων από τα κράτη-μέλη. Mε βάση τη συμφωνία, τουλάχιστον το 37% των δαπανών κάθε εθνικού σχεδίου ανάκαμψης θα πρέπει να στηρίζουν τους στόχους για το κλίμα, ενώ τουλάχιστον το 20% των δαπανών θα πρέπει να στηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση.