Αναγκάζονται να αφήσουν την πατρίδα τους γιατί ο πόλεμος και οι διώξεις λόγω θρησκευτικής ή φυλετικής διαφορετικότητας απειλούν τη ζωή τους. Τις περισσότερες φορές ολόκληρες οικογένειες χάνονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την ασφάλεια. Πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν μία καλύτερη ζωή, ακόμη κι αν τα πράγματα τελικά δεν είναι αυτά που περίμεναν στη… Γη της Επαγγελίας.

Περισσότεροι από 70 εκατομμύρια είναι οι βίαια εκτοπισμένοι από τις χώρες τους. Εκατοντάδες χιλιάδες ήταν κι αυτοί που από τη μεγάλη προσφυγική κρίση το 2015 έως και σήμερα εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και μέσω της Ελλάδας – ως πύλη εισόδου – προσπάθησαν να φτάσουν στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Πολλοί δεν τα κατάφεραν, αφού τα ευρωπαϊκά σύνορα έκλεισαν γι’ αυτούς και έμειναν στη χώρα μας. Σήμερα, ύστερα από συντονισμένη προσπάθεια, οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα μειώθηκαν σε κάτω από 70.000.

Αλληλεγγύη

Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη χθες και η ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τις χώρες της πρώτης υποδοχής, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Σε αυτή τη λογική ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, ο οποίος χαρακτήρισε «ανθρώπινη ντροπή» την επαναλαμβανόμενη άρνηση της χώρας του, της Αυστρίας, να δεχθεί πρόσφυγες από τους ελληνικούς καταυλισμούς. Η πόλη του, δε, όχι μόνο ενισχύει οικονομικά τρεις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, αλλά δηλώνει πρόθυμη να υποδεχθεί 100 προσφυγόπουλα, κάτι που, όμως, σκοντάφτει στην αναλγησία της αυστριακής κυβέρνησης.

Υπάρχουν, ωστόσο, ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες συνδράμουν στο πρόγραμμα μεταφορών και μετεγκαταστάσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο, συνολικά 3.500 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναχωρήσει τους τελευταίους μήνες από την Ελλάδα, ενώ σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί ο στόχος των επιπλέον 6.000 ατόμων που 17 ευρωπαϊκά κράτη έχουν προσφερθεί να δεχθούν στο έδαφός τους. Ηδη, για τη Γερμανία έχουν αναχωρήσει περισσότερα από 1.500 άτομα, ενώ τους προσεχείς μήνες αναμένεται να αναχωρήσουν επιπλέον 1.260 άτομα, κυρίως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Σε ό,τι αφορά τις εθελούσιες αναχωρήσεις μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 2.050 προς χώρες της Ευρώπης, εκ των οποίων οι 1.186 είναι οικογένειες με παιδιά, αιτούντες άσυλο και 553 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, έχουν γίνει 300 μετεγκαταστάσεις στη Γαλλία, 72 στην Πορτογαλία όσες και στη Φινλανδία.

Ανήλικοι

Μόνο τον Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκαν 244 μεταφορές προς κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, 115 ανήλικα αναχώρησαν με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων από την Ελλάδα για τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία, ενώ 73 ανήλικοι με σοβαρή ιατρική πάθηση ή άλλη ευαλωτότητα έχουν μεταφερθεί με τη συνοδεία της οικογένειάς τους στη Γερμανία, όπου θα έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένα κέντρα υγείας. Μάλιστα, χθες ολοκληρώθηκε η εθελοντική μετεγκατάσταση στη Γερμανία των παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας με τα μέλη των οικογενειών τους. Είναι ενδεικτικό πως η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου και χθες ήταν η τελευταία, όπου αναχώρησαν 86 αιτούντες άσυλο της κατηγορίας αυτής. Συνολικά έχουν αναχωρήσει μέσω αυτού του προγράμματος 1.024 άτομα, εκ των οποίων τα 612 είναι παιδιά.