Σύσσωμη η αριστερή αντιπολίτευση μέμφεται την κυβέρνηση επειδή κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης δίνει έμφαση στην ατομική ευθύνη και δεν προχωρεί στα δραστικά μέτρα που εκείνοι θα ήθελαν: γενικό λοκντάουν, επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, παύση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, γενναιόδωρες αποζημιώσεις στους πάντες από το μυθικό λεφτόδεντρο κ.ο.κ.

Κατανοητό από την πλευρά τους, αλλά φοβάμαι ότι τους διαφεύγει το βασικότερο: ότι ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία, η οποία έχει μεν τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και τις ιστορικές στρεβλώσεις της, αλλά πολιτικά ανήκει στη Δύση, όπως το έθεσε κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν ζούμε σε μια αυταρχική κοινωνία, όπως στην Κίνα, όπου σε γραπώνουν με την απόχη και, αν χρειάζεται, σε εξαφανίζουν κιόλας.

Οι φιλελεύθερες, δυτικού τύπου, κοινωνίες αποτελούνται από πολίτες οι οποίοι είναι άτομα, δεν είναι πρόβατα που χρειάζονται τον τσομπάνη-πατερούλη για να τα οδηγήσει στο μαντρί του αυταρχισμού. Γι’ αυτό και η ατομική ευθύνη είναι απαραίτητο συστατικό στη λειτουργία κάθε φιλελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας. Γι’ αυτό, επίσης, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη – και πολύ καλά κάνει – να σταθμίζει κάθε βήμα της στη διαχείριση του προβλήματος με την αξία της ατομικής ελευθερίας. Διότι από την πανδημία κινδυνεύει και το αγαθό της ελευθερίας. Αυτό κάνει τόσο σημαντική την ατομική ευθύνη και για τον ίδιο λόγο η Αριστερά την αποστρέφεται…

Η «προοδευτική» τους συμμαχία

Την περασμένη Κυριακή ήταν η επέτειος των επτά χρόνων από τη δολοφονία δύο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Με αυτή την αφορμή, φίλοι και ομοϊδεάτες του Ηλία Κασιδιάρη (μπουμπούκια…) αποφάσισαν να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νέο Ηράκλειο, αδιαφορώντας για την απαγόρευση συναθροίσεων που ισχύει για τους γνωστούς υγειονομικούς λόγους. Μόλις το πληροφορήθηκαν οι αναρχικοί της περιοχής, ανακοίνωσαν και εκείνοι τη δική τους αντισυγκέντρωση στο Γαλάτσι, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Η Αστυνομία όμως δεν έκανε διακρίσεις. Διέλυσε και τις δύο συγκεντρώσεις, προχωρώντας μάλιστα σε προσαγωγές: 10 ακροδεξιοί και 14 αναρχικοί κατέληξαν στην Ασφάλεια.

Την επομένη του περιστατικού, δηλαδή χθες, ο Χρήστος ο Σπίρτζης του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται για να υπερασπιστεί τους αναρχικούς στο Γαλάτσι και, ουσιαστικά, υιοθετεί τις καταγγελίες τους περί αστυνομικής βίας. «Η βίαιη δράση των ΜΑΤ την Κυριακή στο Γαλάτσι», υποστηρίζει ο τέως υπουργός, «ακόμη και μέσα σε καφετέρια, δείχνει την εξέλιξη του αντιδημοκρατικού κατήφορου». (Να σημειώσω, εν παρόδω, ότι κατανοώ την αγανάκτησή του, δεδομένου ότι οι καφετέριες και γενικώς τα καφενεία στην Ελλάδα είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα…) «Είναι αδιανόητο», συνεχίζει, «εκεί που ένας πολίτης πίνει τον καφέ του, ξαφνικά να εφορμούν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες μάλιστα ασκούν τόση βία, ώστε σημειώνονται τραυματισμοί πολιτών και αστυνομικών».

Αξίζει να προσέξουμε ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες που προβάλλει ο παράγων του ΣΥΡΙΖΑ, οι αστυνομικοί ήταν τόσο βίαιοι κατά την εισβολή τους, ώστε έδειραν και τους εαυτούς τους – τέτοιο μένος! Αλλιώς δεν εξηγείται, βάσει της λογικής Σπίρτζη τουλάχιστον, γιατί τραυματισμούς υπέστησαν και πολίτες και αστυνομικοί. Οι φιλήσυχοι πολίτες, που απλώς έπιναν το καφεδάκι τους, είναι αδύνατον να έστειλαν τους αστυνομικούς στο νοσοκομείο. Επομένως, μόνοι τους το έκαναν: αυτοτραυματίστηκαν από υπερβάλλοντα ζήλο.

Για να σοβαρευτώ, όμως, είναι προφανές ότι οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν επειδή οι φιλήσυχοι πολίτες δεν ήταν και τόσο φιλήσυχοι, για να το θέσω κομψά. Καταλαβαίνω ότι η τοπική συλλογικότητα που οργάνωσε την αντισυγκέντρωση (με τη βαρύγδουπη επωνυμία «Αντιεξουσιαστική/αντιφασιστική Συνέλευση Νέας Ιωνίας/Ηρακλείου») είναι πολιτικοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δικά τους παιδιά και χρειάζονται πολιτική προστασία.

Καταλαβαίνω, επίσης, γιατί η Αναστασία Γκανά, που εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Εβρο, θεωρεί «ακατανόητη» την επικήρυξη των δραστών της διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου και γιατί προσάπτει την ηθική απαξία του καταδότη σε όσους δώσουν πληροφορίες για τη σύλληψη των δραστών.

Η πραγματικά ζωτικής σημασίας «προοδευτική συμμαχία» του ΣΥΡΙΖΑ είναι με τους αναρχικούς.