Τη σημασία της Αγια-Σοφιάς, ως συμβόλου διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Υπογράμμισε ότι η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο αναγνωρίζεται και διεθνώς και δημοσίως, είναι ουσιαστικής σημασίας, διαφορετικά θα υπονομευθούν η ανεκτικότητα στην Τουρκία και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την πολιτιστική ανάκαμψη της Ευρώπης, τόνισε ότι «η Αγια-Σοφιά είναι σύμβολο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου.

Είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι μουσείο, είναι σύμβολο. Είναι επίσης σύμβολο μιας πόλης, η οποία από μόνη της συμβολίζει τις αξίες που θα θέλαμε να επικρατούν στον σημερινό κόσμο»

Ευρωπαίος διπλωμάτης: «Χρειάζεται να δούμε αλλαγή στάσης από την Τουρκία»

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως δήλωσε Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η ΕΕ δεν επιζητεί την κλιμάκωση» και προσέθεσε ότι «πρέπει να αξιολογήσουμε τα πάντα και κυρίως ό,τι έχει κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη».

«H Tουρκία είναι σημαντικός εταίρος, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα» σημείωσε.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών για το πρόσφατο ταξίδι του στην ‘Αγκυρα και τις επαφές του με τους Τούρκους αξιωματούχους.

«Χρειάζεται να δούμε αλλαγή στάσης από την πλευρά της Τουρκίας κυρίως στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Λιβύης όπου βλέπουμε την ένταση να ανεβαίνει» τόνισε η Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή και επεσήμανε ότι η ΕΕ «υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες και τα συμφέροντά της» .