Κάποιοι πιθανόν να εστιάσουν στη «ροζ» πλευρά της υπόθεσης: ο κορυφαίος βρετανός επιδημιολόγος που έπεισε την κυβέρνηση Τζόνσον να εγκαταλείψει τη στρατηγική της ανοσίας της αγέλης  δεχόμενος τουλάχιστον δύο φορές στο σπίτι του επίσκεψη από τη γυναίκα με την οποία σχετίζεται ερωτικά.

Παρότι μάλιστα εκείνος, ο 51χρονος Νιλ Φέργκιουσον, φέρεται να βρίσκεται σε διάσταση με τη μητέρα του γιου του, εκείνη, η 38χρονη Αντόνια Στάατς, είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών – αλλά σε «ανοιχτό γάμο», εξού και θεωρούσε το σπίτι των «1,9 εκατ. στερλινών», όπου ζει στο Νότιο Λονδίνο, και το σπίτι του Φέργκιουσον, «τον οποίο γνώρισε πριν από έναν χρόνο μέσω της εφαρμογής dating OKCupid», στο Κεντρικό Λονδίνο «σαν ένα». Το σκάνδαλο που επέφερε, ωστόσο, την παραίτηση του Φέργκιουσον, αντιπρύτανη της ιατρικής σχολής του Imperial College, από τη θέση του επιστημονικού συμβούλου της κυβέρνησης Τζόνσον έχει και μια πιο πολιτική, σαφώς πιο σκοτεινή, και εν δυνάμει επικίνδυνη πλευρά.

Την αποκάλυψη έκανε το βράδυ της Τρίτης η συντηρητική «Daily Telegraph», δημοσιεύοντας παράλληλα και το mea culpa του Νιλ Φέργκιουσον: «Παραδέχομαι ότι έκανα ένα λάθος κρίσης και έναν εσφαλμένο χειρισμό», δήλωσε ο τελευταίος επιβεβαιώνοντας την παραίτησή του από τη SAGE, την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα της βρετανικής κυβέρνησης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. «Λειτούργησα με βάση την πεποίθηση ότι είχα ανοσία, καθώς διαγνώσθηκα θετικός στον κορωνοϊό και απομονώθηκα πλήρως για σχεδόν δύο εβδομάδες αφού εκδήλωσα συμπτώματα», δικαιολογήθηκε προτού απολογηθεί και επαναβεβαιώσει τη σημασία της κοινωνικής απομάκρυνσης.

Ο Φέργκιουσον είχε πράγματι διαγνωσθεί θετικός στον κορωνοϊό στις 18 Μαρτίου, δύο ημέρες αφότου παρέδωσε στην Ντάουνινγκ Στριτ επιδημιολογική μελέτη που προέβλεπε έως και 500.000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο αν αφηνόταν ο ιός να εξαπλωθεί, μία ημέρα αφότου επισκέφθηκε τον Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να συζητήσουν τα πορίσματά του. «Υπάρχει πολύς Covid-19 στο Ουέστμινστερ», τουίταρε και αυτό έμελλε να επιβεβαιωθεί δραματικά με τη νοσηλεία του ίδιου του βρετανού πρωθυπουργού. Πριν φτάσουμε εκεί όμως, στις 23 Μαρτίου – και σε αυτό φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο η προειδοποίηση του Imperial College – ο Τζόνσον γύρισε οριστικά την πλάτη του στη στρατηγική της ανοσίας της αγέλης επιβάλλοντας, καθυστερημένα, lockdown. Ο «εργασιομανής» Φέργκιουσον έγινε ένα πολύ γνώριμο πρόσωπο στο βρετανικό κοινό, συνέχισε να επισημαίνει στις συνεντεύξεις του τη σημασία της κοινωνικής απομάκρυνσης. Στις 30 Μαρτίου, ωστόσο, ο ίδιος άνοιξε την πόρτα του στην Αντόνια Στάατς. Η 38χρονη, σύμφωνα πάντα με την «Telegraph», τον επισκέφθηκε εκ νέου στις 8 Απριλίου, παρότι είχε πει σε φίλους πως ο σύζυγός της εμφάνιζε συμπτώματα.

Αναυδος

«Αναυδος» με όλα αυτά δήλωσε ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, υπαινισσόμενος σαφώς ότι η αστυνομία θα έπρεπε να επιβάλει πρόστιμο στον Φέργκιουσον. Οσο για τη δικαιολογία του πως είχε «ανοσία», ο Χάνκοκ, που επίσης είχε διαγνωσθεί θετικός στον ιό, είπε πως είχε ρωτήσει προσωπικά τον βρετανό αρχίατρο αν έπρεπε να επιμείνει στον κανόνα της κοινωνικής απομάκρυνσης «και η απάντηση ήταν ένα κατηγορηματικό «ναι»».

Ο Φέργκιουσον ήταν ήδη μισητός σε όσους αντιτίθενται στο lockdown στη Βρετανία και έγινε ακόμα πιο μισητός όταν προειδοποίησε, στις 25 Απριλίου, ότι οι θάνατοι στη χώρα μπορεί να φτάσουν μέχρι το τέλος του έτους τις 100.000 αν χαλαρώσουν πρόωρα τα περιοριστικά μέτρα. «Απίστευτο και σοκαριστικό», έγραψε χαρακτηριστικά στο Τwitter ο βρετανός τηλεπαρουσιαστής Πιρς Μόργκαν. «Αρα λοιπόν η κυβέρνηση ακολουθεί την επιστήμη επιστημόνων που δεν ακολουθούν καν τη δική τους επιστήμη. Τι ντροπιαστικό χάος». Εναν «ηλίθιο», ένα «εργαλείο» αποκάλεσε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τον Φέργκιουσον ο επικεφαλής της Tesla Ιλον Μασκ, καταγγέλλοντας πως με την «ψευδοεπιστήμη» του τρομοκράτησε τον Λευκό Οίκο – ο βρετανός επιδημιολόγος είχε προβλέψει πως χωρίς lockdown οι ΗΠΑ κινδύνευαν να φτάσουν τους 2,2 εκατ. νεκρούς. Τα βρετανικά ταμπλόιντ παίζουν τον δικό τους ρόλο κανιβαλίζοντας την Αντόνια Στάατς, η οποία φέρεται να εργάζεται για την ακτιβιστική οργάνωση Avaaz και έχει επανειλημμένως επικρίνει τον Τζόνσον καθώς και το Brexit στα σόσιαλ μίντια.

Κρατήστε καλύτερα την αντίδραση του Αντονι Κοστέλο, καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο University College του Λονδίνου: «Ο Νιλ Φέργκιουσον είναι ένας καλός επιδημιολόγος και ένας ανεξάρτητος επιστήμονας. Παραβίασε τους κανονισμούς πριν από έναν μήνα. Γιατί λοιπόν αυτή η «μη είδηση» βγήκε τη μέρα που ο απολογισμός των θανάτων μας ξεπέρασε εκείνον της Ιταλίας; Ποιος άλλος θα υποδειχθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος;».