Μία σειρά ανατροπών για χιλιάδες μαθητές και φοιτητές φέρνει η εξάπλωση του κοροναϊού και στην Ελλάδα καθώς το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται ακόμη και για το σενάριο να παραταθεί η αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων και πανεπιστημίων πέραν των 14 ημερών που ήδη αποφασίστηκε με ότι αυτό συνεπάγεται για τον προγραμματισμό σχετικά με τη λήξη του σχολικού έτους αλλά και την έναρξη των πανελλαδικών.

Το μείζον θέμα που προκύπτει αυτή τη στιγμή, είναι το τι θα γίνει με τις πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες, σχεδόν κάθε χρόνο, αρχίζουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με καθημερινές συσκέψεις εξετάζει όλα τα σενάρια σχετικά με την επιμήκυνση του έτους, τον τρόπο αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών ενώ αρχίζει να έρχεται στο προσκήνιο και η εξ αποστάσεως εκπαίδευσης παρά το γεγονός ότι δεν φαίνεται να είναι κανείς προετοιμασμένος επαρκώς γι΄ αυτή την εξέλιξη.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσες ημέρες θα μείνουν συνολικά κλειστά τα σχολεία. Η ίδια η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως άλλωστε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το «λουκέτο» στα σχολεία και μετά τις 14 ημέρες, αν και όπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της εξάπλωσης του ιού και τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι είναι και αυτοί που λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις.

Το «καλό» και το «κακό» σενάριο

Με δεδομένο ότι ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή πως θα εξελιχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού το επόμενο διάστημα, το υπουργείο Παιδείας θα αποφασίσει ανάλογα με τις εξελίξεις μία σειρά μέτρων, με στόχο να μη χαθεί το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος. Συγκεκριμένα:

  • Εάν τα σχολεία μείνουν κλειστά για 2 με 3 εβδομάδες, τότε το υπουργείο θα προχωρήσει σε αναμόρφωση των διδακτικών ωρών και περικοπή των περιπάτων.
  • Εάν το διάστημα του «λουκέτου» στα σχολεία κρατήσει περισσότερο, τότε θεωρείται βέβαιο πως θα ληφθούν πιο δραστικά μέτρα όπως παράταση το σχολικού έτους, μείωση της ύλης, ακόμη και μαθήματα το Πάσχα.
  • Αναφορικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν φαίνεται πως υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στα πλάνα του υπουργείου. Ωστόσο επειδή θεωρείται πιθανό τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για περισσότερες από 14 ημέρες και με δεδομένο ότι κάποια λύκεια είχαν κλείσει νωρίτερα λόγω κρουσμάτων μαθητών ή εκπαιδευτικού προσωπικού, το υπουργείο άφησε σήμερα για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθούν για αργότερα οι πανελλαδικές.
  • Αναφορικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τονίζει ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου – εάν χρειαστεί – να ξεκινήσει άμεσα δίνοντας προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι ξεκινάμε τις επόμενες ημέρες με δίκτυα που έχει το υπουργείο Παιδείας .

Τα μέτρα για τα πανεπιστήμια

Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας τα οποία έκλεισαν και αυτά μετά την εισήγηση της ειδικής ομάδας των λοιμωξιολόγων.

Στην περίπτωση των ΑΕΙ, τα πράγματα είναι σαφώς ευκολότερα, καθώς οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι φοιτητές είναι πιο εξοικειωμένοι με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Υπάρχει η αντίστοιχη τεχνογνωσία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ενώ και αρκετά ΑΕΙ στη χώρα πραγματοποιούν κατά διαστήματα εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Δεν χάνεται το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος

Η υπουργός Παιδείας μιλώντας το πρωί στο MEGA ξεκαθάρισε ότι ακόμη και αν χρειαστεί να παραταθεί το «λουκέτο» σε σχολεία και ΑΕΙ, δεν πρόκειται να χαθεί το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος.

«Στο διάστημα των 14 ημερών όπου θα παραμείνουν κλειστές όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης της χώρας, οι ειδικοί θα αναλύουν, θα εξετάζουν τα δεδομένα και θα δούμε αν θα υπάρξει επιμήκυνση της αναστολής. Αυτήν την στιγμή η απόφαση ισχύει ως τις 24 Μαρτίου», τόνισε.

«Δράσαμε με έναν δραστικό τρόπο, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση. Αυτό το διάστημα εξετάζαμε όλα τα δεδομένα και κρίναμε ότι το πλέον πρόσφορο μέτρο, ήταν η αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας.