Την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020 ξεκινά η ανάρτηση για το Κτηματολόγιο στον δήμο της Αθήνας. Για 60 ημέρες όποιος έχει ακίνητη περιουσία στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας έχει δύο τρόπους προκειμένου να ελέγξει την καταγραφή της ιδιοκτησίας του: είτε να μπει στη νέα ιστοσελίδα του Κτηματολογίου είτε μέσω των εκτυπωμένων στοιχείων της ιδιοκτησίας του που θα λάβει ταχυδρομικά στη διεύθυνση που έχει υποδείξει ο ίδιος. Στην περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης θέλει να κάνει κάποια αλλαγή στη δήλωσή του, τότε θα πρέπει να επισκεφθεί – και να κάνει αίτηση – το Γραφείο Κτηματογράφησης Αθήνας στα Ολυμπιακά Ακίνητα του Γαλατσίου.

Δύο ημέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 6 Απριλίου, αρχίζει η προανάρτηση σε Λαμία – Λιβαδειά. Στις δύο αυτές περιοχές έχουν καταγραφεί 184.000 δικαιώματα σε 237.000 στρέμματα. Στις περιοχές όπου υπάρχει προανάρτηση, από το Κτηματολογιο προχωρούν σε μια νέα διαδικασία σε ό,τι αφορά τον τρόπο διόρθωσης των πιθανών σφαλμάτων ή ελλείψεων στα στοιχεία της ανάρτησης.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν όλα τα στοιχεία που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες προκειμένου να τσεκάρουν αν υπάρχουν λάθη στην καταγραφή της περιουσίας τους αλλά και τις 10 αλλαγές στη διαδικασία διόρθωσης των κτηματολογικών στοιχείων που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στην ανάρτηση του δήμου της Αθήνας, για να ακολουθήσουν το καλοκαίρι η Λαμία, ο Βόλος, η Λιβαδειά και στη συνέχεια σε περιοχές στις οποίες συλλέχθηκαν δηλώσεις το 2019. Η εκτίμηση από το Κτηματολόγιο είναι πως με το νέο σύστημα εξέτασης των ενστάσεων ο αριθμός τους από 1 εκατομμύριο (!) που αναμένονται με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος (ΚΤΙΜΑ 16) θα μειωθεί στις 500.000…

Ωστόσο, το πρόβλημα με τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού ενστάσεων σε παλαιότερα προγράμματα κτηματογράφησης είναι αρκετά μεγάλο και για τον λόγο αυτόν από το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζουν τη διερεύνηση των ειδικοτήτων που μπορούν να συμμετέχουν στις Επιτροπές Ενστάσεων. Οι περιοχές όπου η κτηματογράφηση καθυστερεί εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ενστάσεων είναι η Κοζάνη, τα Τρίκαλα, η Πέλλα και στην Ανατολή Αττική η Σαρωνίδα, η Λαυρεωτική και η Κερατέα.

Η προανάρτηση

Η προανάρτηση για τον δήμο της Αθήνας ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου 2019 και πλέον δεν παραλαμβάνονται αιτήσεις επανεξέτασης των στοιχείων. Ωστόσο, όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, το Γραφείο Κτηματογράφησης συνεχίζει να παραλαμβάνει (τόσο ηλεκτρονικά όσο και σε έντυπη μορφή) τόσο εκπρόθεσμες δηλώσεις όσο και δηλώσεις νέων δικαιωμάτων αλλά και άλλες αιτήσεις (όπως αίτηση διόρθωσης στοιχείων δήλωσης, αίτηση κατάθεσης συμπληρωματικών στοιχείων, αίτηση γνωστοποίησης αλλαγής στοιχείων επικοινωνίας, αίτηση χορήγησης αντιγράφων και αίτηση χορήγησης βεβαίωσης).

Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως εντός του Απριλίου θα τους αποσταλούν τόσο emails προκειμένου να μπουν στην εφαρμογή του Κτηματολογίου όσο και αντίγραφα κτηματολογικών αποσπασμάτων.

Στο διάστημα που θα διαρκέσει η ανάρτηση (δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό), οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν, να επιβεβαιώσουν και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους ή στη γεωγραφική απεικόνιση του ακινήτου τους στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Σημειώνεται πως μέσω της ανάρτησης αναδεικνύονται ζητήματα για πρώτη φορά τα οποία δεν γνώριζε κανείς, ακόμα κι αν υπήρχε συμβόλαιο ή άδεια οικοδομής, μια και για πρώτη φορά συναντιούνται όλες οι διοικητικές πράξεις στον ίδιο χάρτη.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην ανάλογη εφαρμογή του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr), στο portal «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ», χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet, για να δουν αποσπάσματα από τους κτηματολογικούς πίνακες και τα διαγράμματα.