«Όσα συνέβησαν μέχρι τώρα δεν είναι τίποτα να δείτε τι έχει να συμβεί από εδώ και πέρα» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, την ώρα που συνεχίζονται τα επεισόδια στα σύνορα του Έβρου.

«Έχουμε σύνορα μήκους 200 χλμ με την Ελλάδα που έχει ως συνοριογραμμή τον Έβρο.. Και δυστυχώς λόγω της ξηρασίας στα Βαλκάνια το ύψος του νερού έπεσε στους 40-45 πόντους. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να περάσετε το ποτάμι περπατώντας. Ο Μητσοτάκης δεν έχει την ικανότητα να κρατήσει τα σύνορα» ήταν κάποιες από τις προκλητικές του αναφορές.

Ο Σουλεϊμαν Σοϊλού ισχυρίστηκε ακόμη ότι έπεσαν τα προσωπεία της Ευρώπης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αν μας έλεγαν ότι θα αντιμετωπίζαμε ένα τέτοιο σκηνικό τον 21ο αιώνα θα λέγαμε ότι μας κοροϊδεύετε. Το γεγονός αυτό έγινε αιτία να καταλάβουμε κάτι. Έπεσαν τα προσωπεία. Είδαμε πόσο ανάλγητοι είναι εκείνοι που αγορεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε.

Νέα πρόκληση με τουρκικά μαχητικά

Σε μία πρόκληση άνευ προηγουμένου προχώρησε το πρωί του Σαββάτου στις 10.09 η Τουρκία καθώς ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξαν πάνω από τους Λειψούς σε πάρα πολύ χαμηλό ύψος, στα 944 μέτρα (3.100 πόδια).

Τα Σαββατοκύριακα συνήθως είθισται να μην υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα – άρα ούτε και πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών – ούτε στην Τουρκία στην Ελλάδα. Συνεπώς προκαλούνται πολλά ερωτηματικά από την κίνηση της Άγκυρας να στείλει τουρκικά F-16 πάνω από τους Λειψούς σε πολύ χαμηλό ύψος.

Επιλέγει η Άγκυρα ακραίες προκλήσεις μετά την επίτευξη εκεχειρίας στην Ιντλίμπ, έχοντας δηλαδή αποδεσμεύσει κάποια μαχητικά της που επιχειρούσαν εκεί; Η συνέχεια σίγουρα θα δείξει πού το πάει η Τουρκία. Ούτως ή άλλως πάντως οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών σε ελληνικά νησιά παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση. Έχουν φτάσει ήδη στις 7 Μαρτίου τις 138 όταν πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν μόλις 13 και όλο το το 2019 ήταν 124.

Προσπάθεια εμβολισμού ελληνικού σκάφους

Νέο βίντεο, που ήρθε στο «φως» την Παρασκευή, καταγράφει την παρενόχληση της τουρκικής ακταιωρού σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στη Λέσβο.

Στα πλάνα, τα οποία είναι από διαφορετική λήψη αυτή τη φορά, διακρίνονται οι επικίνδυνοι ελιγμοί και η διαδρομή του τουρκικού σκάφους, το οποίο παρενοχλεί το ελληνικό, καταρρίπτοντας την τουρκική προπαγάνδα πως δήθεν το τουρκικό σκάφος επιχείρησε να σώσει λέμβο με πρόσφυγες που εμπόδιζε το ελληνικό σκάφος.

Το περιστατικό έγινε γνωστό το απόγευμα της Παρασκευής όταν η ελληνική πλευρά δημοσιοποίησε βίντεο – ντοκουμέντα με τα οποία αποδεικνύεται η στρατηγική της έντασης και της κλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που επιδιώκει η Άγκυρα.

Video Player