Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την προσεχή Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο με το προσφυγικό, κι ενώ η Άγκυρα συνεχίζει ακάθεκτη την τακτική των προκλήσεων.

Λίγη μόλις ώρα μετά την προφανή προσπάθεια να επιβάλλει τους δικούς του όρους, υποστηρίζοντας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Άνγκελα Μέρκελ ότι η συμφωνία για το προσφυγικό «δεν λειτουργεί», ο τούρκος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη – εξπρές στις Βρυξέλλες όπου θα έχει σειρά επαφών με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Ο πρόεδρός μας σκοπεύει να πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες για μια ημέρα, στις 9 Μαρτίου» ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ερντογάν, με τον τουρκικό Τύπο να μεταδίδει πως στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθούν η προσφυγική κρίση, η διευκόλυνση έκδοσης βίζας για τούρκους υπηκόους και τροποποιήσεις στην Τελωνειακή Ένωση ΕΕ – Τουρκίας.

Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι φέρονται δυσαρεστημένοι από την πολιτική που ασκεί ο Ερντογάν, με τις χώρες – μέλη της ΕΕ να αποφασίζουν τη μη χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας μετανάστευσης του 2016, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον τούρκο πρόεδρο για εργαλειποποίηση των  προσφύγων, ο «σουλτάνος» φαίνεται πως βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να επιτύχει τις επιδιώξεις του.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες -τρεις ημέρες μάλιστα πριν η κ. Μέρκελ συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο- ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε είπε πως η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί.

Η ΕΕ αρνείται περαιτέρω χρηματοδότηση στην Άγκυρα

Είχε προηγηθεί η συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ, κατά την οποία ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο τρόπο να πιέσει για περαιτέρω υποστήριξη» την κίνηση του Ερντογάν να προωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Δήλωσε επίσης πως ΕΕ και Τουρκία διαφωνούν με την εφαρμογή της συμφωνίας του 2016 για τους πρόσφυγες, κατά την οποία η Ευρώπη υποσχέθηκε να πληρώσει στην Άγκυρα 6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες, και η Τουρκία να περιορίσει τη μεταναστευτική ροή προς τη γηραιά ήπειρο.

Όπως τόνισε ο Μπορέλ, οι Βρυξέλλες θα καταβάλουν τα υπόλοιπα κεφάλαια, περίπου τρία δισ. ευρώ, σε συγκεκριμένα έργα μέχρι τα τέλη του 2020. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα 6 δισ. ευρώ προς την Τουρκία, τα 4,7 είναι ήδη δεσμευμένα και από αυτά έχουν ήδη εκταμιευθεί 3,2 δισ. ευρώ.