Την κατεδάφιση των σπιτιών στο Μάτι που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018 και έχουν κριθεί «ασύμφορα» προς επισκευή αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών. Για τον λόγο αυτόν είναι υπό κατάρτιση ειδική νομοθετική ρύθμιση, αφού με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα η κατεδάφιση είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να έχει ψηφιστεί εντός του Μαρτίου.

Εως τώρα έχουν ολοκληρωθεί έξι συμβάσεις για 114 κτίσματα και βρίσκονται σε εξέλιξη δυο εργολαβίες για την κατεδάφιση 49 ακινήτων - με τις διαδικασίες να έχουν ξεκινήσει στις 19 Φεβρουαρίου 2020. Επίσης, έως το τέλος  Απριλίου εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τρεις διαγωνισμοί για την κατεδάφιση άλλων 71 ακινήτων. Στο μεταξύ, 19 μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή, το υπουργείο Υποδομών διατηρεί ενεργές τις συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για τη συλλογή και απομάκρυνση του αμιάντου. Ωστόσο, όπως εξηγούν πηγές από το υπουργείο, βασική προϋπόθεση για την απομάκρυνση του αμιάντου από τα κτίσματα είναι να υπάρχει η συναίνεση των ιδιοκτητών - με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης.

Σημειώνεται πως όταν υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση, ο έλεγχος γίνεται κανονικά από τις εξειδικευμένες εταιρείες, χωρίς αυτό να συνεπάγεται απαραίτητα την ύπαρξη αμιάντου σε αυτές. Από το Υποδομών επισημαίνουν πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν παρέχουν τη συναίνεσή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συλλογή του αμιάντου που βρίσκεται εντός των ιδιοκτησιών τους (!). «Χωρίς ρητή συναίνεση, το υπουργείο δεν είναι δυνατόν να επέμβει. Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται η δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Τα στοιχεία

Εως σήμερα, σε ό,τι αφορά τις οικίες προς ανακατασκευή, έχουν κατατεθεί 379 υπεύθυνες δηλώσεις για απομάκρυνση αμιάντου στο Μάτι σε συνολικά 478 εκδοθέντα Πρωτόκολλα Κατεδάφισης Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατοικιών. Και από τις 235 κατοικίες όπου εντοπίστηκε αμίαντος, στις 231 έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες στις υπόλοιπες 4. Για τις οικίες προς επισκευή, η κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υποδομών, έχει ως εξής: έχουν κατατεθεί 37 υπεύθυνες δηλώσεις, εκ των οποίων οι 5 αφορούν κατοικίες που βρίσκονται εντός δασικών περιοχών. Σε 5 από αυτές δεν βρέθηκε αμίαντος (ή απέσυρε την υπεύθυνη δήλωση ο ιδιοκτήτης), σε 24 έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες απομάκρυνσης ενώ σε 3 οικίες είναι σε εξέλιξη οι εργασίες.

Ενδεικτικό του πολυκερματισμού των αρμοδιοτήτων που επικρατεί είναι το γεγονός, όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, πως το υπουργείο Υποδομών μπορεί να επέμβει μόνο για την ανακατασκευή κατοικιών εντός δασικών περιοχών, όμως γενικότερα για την απομάκρυνση αμιάντου από κοινόχρηστους δημόσιους ή δασικούς χώρους δεν μπορούν να παρέμβουν οι υπηρεσίες του υπουργείου, δεδομένου ότι οι πρώτοι ανήκουν στην αρμοδιότητα των δήμων και οι δεύτεροι στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν (την περασμένη Τετάρτη) στη συνάντηση του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσου με φορείς των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Στη συνάντηση έγινε γνωστό πως αναμένεται νέα ρύθμιση (μέσα στον Μάρτιο) για τους εγκαυματίες, η οποία αφορά την ολοκλήρωση της αυτοματοποίησης της διαδικασίας δωρεάν χορήγησης των απαραίτητων σκευασμάτων βάσει εγκεκριμένης λίστας δικαιούχων - σκευασμάτων.

Προς ψήφιση είναι και νομοθετική ρύθμιση συμπερίληψης των νοσηλευθέντων σε ΜΑΦ στην πρόβλεψη για διορισμό στο Δημόσιο (στη ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται και εγκαυματίας Χίου). Ακόμη εκκρεμεί η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την αποκατάσταση χώρου (χωρίς καμένο) κτίσμα. Με την ΚΥΑ, η έκδοση της οποίας αναμένεται μέσα στον Μάρτιο, θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της αποζημίωσης.

 

Υπουργείο Υποδομών

Υλοτόμηση καμένων δέντρων και μάζεμα κλαδιών

 

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει την υλοτόμηση των καμένων δένδρων που βρίσκονται εκτός δασικών περιοχών στο Μάτι. Πρόκειται για καμένα δένδρα που δεν έχουν κοπεί σε προηγούμενες εργολαβίες είτε εξαιτίας δυσκολιών πρόσβασης είτε λόγω αντιδράσεων από τους ιδιοκτήτες. Το υπουργείο, όπως έγινε γνωστό, αναλαμβάνει ακόμη το μάζεμα των κλαδιών από την περιοχή καθώς και το μάζεμα καύσιμης ύλης στο οικόπεδο του ΝΑΤ στο Μάτι (πρόκειται για την καύσιμη ύλη που έχει συγκεντρωθεί από τους καθαρισμούς των προηγούμενων μηνών, μετά τον καθαρισμό του οικοπέδου Αντωνίου). Παράλληλα, όπως τονίζουν πηγές του Υποδομών, μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να έχουν υλοτομηθεί και απομακρυνθεί όλα τα εναπομείναντα καμένα δένδρα τα οποία βρίσκονται εκτός των δασικών περιοχών. Επίσης είναι σε εξέλιξη (από το υπουργείο Περιβάλλοντος) και η διενέργεια επαναληπτικών μετρήσεων ποιότητας αέρα, υπόγειων υδάτων, νερού και τροφικής αλυσίδας.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από