Εννέα επενδυτικά σχήματα, φαβορί αλλά και αουτσάιντερ, εκδήλωσαν τελικά το ενδιαφέρον τους για την πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση της χρονιάς.

Σήμερα, Παρασκευή, το απόγευμα, οπότε έληξε το deadline που είχε θέσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, η σχετική ανακοίνωση έκρυβε εκπλήξεις.

Εκτός από την Italgas (η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής αερίου στην Ευρώπη), το αμερικανικό fund KKR και το αυστραλιανό Macquarie, ονόματα που το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσαν στην αγορά ως «φαβορί», δυναμική εμφάνιση κάνουν και άλλοι διεκδικητές.

Οι 9 μνηστήρες

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα ακόλουθα εννέα επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

1. ANTIN INFRASTRUCTURE PARTNERS SAS

2. CHINA RESOURCES GAS (HONG KONG) INVESTMENT LIMITED

3. EP INVESTMENT ADVISORS

4. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)

5. ISQUARED CAPITAL ADVISORS (UK) LLP

6. ITALGAS SpA

7. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)

8. MAQOUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)

9. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών).

Η «προίκα» της ΔΕΠΑ Υποδομών

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην «προίκα» της ΔΕΠΑ Υποδομών, που εκτιμήσεις την υπολογίζουν ακόμη και στα 700 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται:

• 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας) και 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ),

• η κυριότητα της ΔΕΠΑ επί των παγίων των δικτύων διανομής,

• το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ,

• ​τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ αναφορικά με την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων υποδομής δικτύων διανομής, συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της εταιρείας σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

TOVIMA.GR

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από