Δεύτερο νοσοκομείο δυναμικότητας 1.500 κλινών ξεκίνησε να λειτουργεί στη Ουχάν της Κίνας, την πόλη όπου εντοπίστηκε αρχικά ο θανατηφόρος κοροναϊός που έχει -μέχρι στιγμής- κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 700 ανθρώπους.

Η πρώτη ιατρική ομάδα έχει ήδη καταφθάσει στο νοσοκομείο «Leishenshan» και οι πρώτοι ασθενείς αναμένεται να διακομισθούν εκεί σήμερα, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο της Κίνας CCTV.

Η κατασκευή του χρειάστηκε 12 ημέρες, ενώ περιλαμβάνει 1.500 κλίνες αποκλειστικά τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με το νέο κοροναϊό.

Σημειώνεται πως το πρώτο -εκτάκτου ανάγκης- νοσοκομείο στο Huoshenshan που κτίστηκε από το μηδέν μέσα σε μόλις δέκα ημέρες, ξεκίνησε να δέχεται ασθενείς τη Δευτέρα.

Δείτε βίντεο από το δεύτερο νοσοκομείο

Αυξήθηκαν τα κρούσματα και οι νεκροί

Την ίδια στιγμή, ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ανήλθε στους 722 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς ακόμη 86 ασθενείς υπέκυψαν, όπως ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας.

Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφησαν επιπλέον 3.399 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του ιού, αυξάνοντας σε πάνω από 31.774 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, ο κοροναϊός έχει προσβάλει περισσότερους από 34.800 ανθρώπους, παγκοσμίως.

Μολύνθηκαν εργαζόμενοι σε νοσοκομείο

Στο μεταξύ, 40 εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζονγκνάν, στην Ουχάν, προσβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, η οποία επιβεβαιώνει την ευαλωτότητα του νοσηλευτικού προσωπικού στον ιό.

Ένας ασθενής, που εισήχθη στο χειρουργείο με κοιλιακό άλγος, μόλυνε 10 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές και γιατροί της Ουχάν και δημοσιεύτηκε σήμερα στο ιατρικό περιοδικό Jama.

Δέκα επτά άνθρωποι, που νοσηλεύονταν για άλλους λόγους, προσβλήθηκαν επίσης από τον κοροναϊό, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο. Συνολικά, εκ των 138 κρουσμάτων που καταγράφηκαν μέσα στο νοσοκομείο το διάστημα μεταξύ 1ης και 28ης Ιανουαρίου, το 41% προσβλήθηκε εντός του νοσοκομείου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε λίγες ώρες μετά τον θάνατο του οφθαλμίατρου της Ουχάν, που τιμωρήθηκε επειδή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στα τέλη Δεκεμβρίου για την επιδημία, του γιατρού Λι Ουενλιάνγκ, ηλικίας 34 ετών, ο οποίος επίσης κόλλησε τον ιό από έναν ασθενή του. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα οργής στους χρήστες του κινεζικού κοινωνικού δικτύου Weibo.

«Εάν αυτό είναι πραγματικό, επιβεβαιώνει πως ορισμένοι ασθενείς είναι πιθανόν πιο μολυσματικοί από άλλους, γεγονός που δημιουργεί νέα προβλήματα για τη διαχείριση της περίπτωσής τους» σχολίασε ο γιατρός Μάικλ Χεντ, του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, μέσω του Science Media Centre.