Εχεις σύνταξη; Δεν δικαιούσαι κοινωνικό μέρισμα. Συνταξιούχοι αλλά και νοικοκυριά με μέλη ΑμεΑ τα οποία λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη βρίσκονται εκτός της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 700 ευρώ. Το κοινωνικό μέρισμα θα λάβουν φέτος πάνω από 250.000 νοικοκυριά ανέργων, πολυτέκνων και με μέλη ΑμεΑ, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Οι συνταξιούχοι εξαιρέθηκαν καθώς έλαβαν τον περασμένο Μάιο πριν από τις ευρωεκλογές τη λεγόμενη «13η σύνταξη» και όπως απαντάει το υπουργείο Οικονομικών στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται υποκριτικά για το "κοινωνικό μέρισμα" όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι ξόδεψε όλο τον δημοσιονομικό χώρο που υπήρχε με το προεκλογικό επίδομα που ονόμασε "13η σύνταξη"».

Μετά τις αντιδράσεις και τα παράπονα των πολιτών κυρίως από νοικοκυριά με μέλη ΑμεΑ που βρέθηκαν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης, ανακοινώθηκε ότι σήμερα θα ανοίξει μια νέα συμπληρωματική πλατφόρμα στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ μέσω της οποίας θα υποβάλλονται ενστάσεις, ενώ διευκρινίστηκε ότι για τα εξαρτώμενα μέλη π.χ. ΑμεΑ που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση, το αίτημα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα στου οποίου τη φορολογική δήλωση είναι εξαρτώμενα.

Μέχρι προχθές το πρωί είχαν υποβάλει επιτυχημένα αίτηση 150.000 νοικοκυριά, ενώ εκτιμάται ότι την οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ θα λάβουν τελικά περίπου 260.000 - 270.000 νοικοκυριά ανέργων, πολυτέκνων και με ΑμεΑ, και το τελικό ποσό που θα διατεθεί θα υπερβεί τα 175 εκατ. ευρώ. Η πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr θα παραμείνει ανοιχτή και θα δέχεται τις αιτήσεις των νοικοκυριών έως τις 26 Δεκεμβρίου ενώ για την εξυπηρέτηση των πολιτών λειτουργούν ήδη δύο τηλεφωνικά κέντρα, της ΗΔΙΚΑ και της ΑΑΔΕ.

Για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Για τους αναπήρους, δικαιούχοι του μερίσματος είναι όσοι λαμβάνουν επιδόματα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα της ΗΔΙΚΑ στις 30/11/2019. Αυτό σημαίνει ότι εξαιρούνται όλα τα ΑμεΑ που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη.

Πρόσθετες προϋποθέσεις για την καταβολή του μερίσματος είναι οι εξής:

  • Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο συζύγους ή το ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης θα πρέπει να έχει διαμείνει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 7 έτη.
  • Και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
  • Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.

 

Τα βήματα της αίτησης

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι ιδιαίτερα απλή μέσω της ιστοσελίδας www.koinonikomerisma.gr. Πατώντας την ένδειξη «είσοδος» o ενδιαφερόμενος καλείται να συναινέσει με τα εξής:

  • Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α' 75) ως προς τα δηλούμενα στοιχεία καθώς και συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην ΑΑΔΕ.
  • Ο αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN), ο οποίος είναι έγκυρος και ενεργός και στον οποίο είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος.
  • Ο αιτών συναινεί στο σύνολο των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και λοιπών ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν για την επιβεβαίωση των στοιχείων και της διαδικασίας έγκρισης.
  • Τυχόν έγκριση της αίτησης θα είναι ορατή από τον/τη σύζυγο ή το έτερο μέλος του συμφώνου συμβίωσης.

Στη συνέχεια καλείται να εισαγάγει τους κωδικούς (password και username) του Taxisnet. Στο επόμενο στάδιο γίνεται η «αυθεντικοποίηση του χρήστη» όπου ο ενδιαφερόμενος καλείται να επιβεβαιώσει το εξής: «Με το παρόν δίνετε τη συγκατάθεσή σας ώστε η εφαρμογή "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ" να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία Μητρώου (ΑΦΜ, Ονομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Ετος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ που διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ». Πατάτε την ένδειξη «αποστολή» και συνεχίζετε. Το σύστημα βγάζει αμέσως την απάντηση για το αν δικαιούστε ή όχι το κοινωνικό μέρισμα. Αν δεν το δικαιούστε, το μήνυμα είναι απορριπτικό. Αν το δικαιούστε, πρέπει να συμπληρώσετε τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού.