Ο Αλέξης Τσίπρας, μέχρι στιγμής, δεν δείχνει διάθεση να παρέμβει επί της ουσίας και να αφήσει στην άκρη τον... «αψύ Κρητικό». Αφήνει να εξελίσσεται η ιστορία με τον Παύλο Πολάκη, μη θέλοντας να παρέμβει. Τον εξυπηρετεί η συνεχώς ερειστική και άκρως επιθετική στάση του, σε σημείο που προσβάλλει την Αριστερά, όπως λένε οι σύντροφοί του;

Για πολύ μεγάλο αριθμό στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως από τους 53+, τους «Μπανιάδες», ορισμένους εκσυγχρονιστές που συμμαχούν πλέον με τον Τσίπρα, αλλά και πάρα πολλούς πασοκογενείς, ο Πολάκης έχει προ πολλού υπερβεί τα εσκαμμένα και πρέπει να υπάρξει άμεση και ουσιαστική παρέμβαση του Τσίπρα.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που σημειώνουν ότι ο βουλευτής Χανίων και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας δυναμιτίζει και την επιχείρηση διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά προκαλεί προβλήματα στον ίδιο τον Τσίπρα. Ο ίδιος επιμένει σε συνομιλητές του ότι είναι ανένταχτος και δεν συμμετέχει σε ομάδες, αλλά είναι γνωστό στο κόμμα και στην ΚΟ ότι υπάρχει καλή σχέση με τμήμα των προεδρικών και μάλιστα με τον βουλευτή και πρώην υπουργό Νίκο Παππά, τον Χρήστο Σπίρτζη κ.ά., καθώς υποστηρίζει τα ανοίγματα στους πασοκογενείς, κατά τις αναφορές στελεχών των 53+.

 

«Χρήσιμος»

Ο Πολάκης θεωρείται «χρήσιμος και απαραίτητος» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εσωτερική γκρίνια που υπάρχει και η οποία αυξήθηκε και με την επίθεση που έκανε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι ο Πολάκης με τη στάση του και τις παρεμβάσεις του ακυρώνει εν πολλοίς και τον λόγο του ίδιου του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δίνει άλλοθι στη ΝΔ.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος όσων τον υποστηρίζουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που λένε ότι μπορεί να είναι αθυρόστομος και να προκαλεί, αλλά λέει αλήθειες. Η άποψη αυτή έχει υποστηρικτές εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά είναι μειοψηφία. Πολλές φορές τους τελευταίους μήνες ο Πολάκης βρέθηκε και στο στόχαστρο συντρόφων του με πιο χαρακτηριστική την αναφορά του Νίκου Φίλη, που υπογράμμισε πως «αδικεί τον εαυτό του» και «δεν εκπροσωπεί το δημοκρατικό ήθος του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Ενταση

Η επίθεση Πολάκη στον Κώστα Σημίτη, όμως, πυροδότησε μεγάλη ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησε νέα προβλήματα στον Τσίπρα, κυρίως μετά τη δήλωση του Αντώνη Λιάκου, του Νίκου Μπίστη και του Παναγιώτη Παναγιώτου που επέκριναν τον βουλευτή με δριμύτητα. Στη σκιά αυτής της παρέμβασης έγιναν πολλές εσωτερικές συσκέψεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πλέον, Πολάκη, όπως λένε ακόμα και στην ηγετική ομάδα. Αν και δεν παραλείπουν πολλοί να σημειώσουν τη θετική, κατ' αυτούς, πορεία του στο υπουργείο Υγείας, εντούτοις δεν διστάζουν να θέσουν θέμα, όχι πειθαρχικών μέτρων, αλλά τουλάχιστον νουθεσιών από τον Τσίπρα.

Οσο όμως ο Τσίπρας δεν παρεμβαίνει, τόσο το πρόβλημα μεγαλώνει και εάν δεν κάνει κίνηση άμεσα, πολλοί θα αναθεωρήσουν τη στάση τους με ό,τι αυτό σημαίνει και για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Και μάλιστα, όσο προχωράει το κόμμα προς το συνέδριό του, τόσο θα αυξάνονται οι παρεμβάσεις που θα ενοχλούν και την ηγεσία και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία παρέμβαση, ούτε καν συστάσεις, για τον Πολάκη, πώς μπορεί να νομιμοποιηθεί η ηγεσία να προβεί σε αποδοκιμασία κάποιου στελέχους που θα διαφοροποιηθεί σε καίριο σημείο της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ ή να ασκήσει δημόσια κριτική ακόμα και στον Τσίπρα;».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από