Με προσλήψεις – πριν από το τέλος του έτους – «απαντά» το υπουργείο Υγείας στα τεράστια κενά που ευθύνονται για τις δυσλειτουργίες των δημόσιων νοσοκομείων.  Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί προκήρυξη για την πρόσληψη 1.300 μόνιμων εργαζομένων – πλην γιατρών – με έμφαση στους νοσηλευτές, ενώ άμεσα θα τοποθετηθούν 175 γιατροί για την ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Εν συνεχεία, θα ακολουθήσει δεύτερη προκήρυξη για την τόνωση των νοσοκομείων με 930 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων σε θέσεις όπου διαπιστώνεται  επιτακτική ανάγκη. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε ότι οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, παρακάμπτοντας έτσι τη γραφειοκρατία (η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης αγγίζει ακόμη και τους 18 μήνες) με στόχο την τοποθέτηση των γιατρών στο ΕΣΥ εντός πέντε μηνών.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των ΤΕΠ – που αποτελούν νευραλγικό τομέα για να υλοποιηθεί το σχέδιο που αφορά την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων κατά τις εφημερίες -, υπενθυμίζεται πως οι σχετικές προσλήψεις που είχαν εξαγγελθεί και δρομολογηθεί από την προηγούμενη  ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους «πάγωσαν» μετά τις εκλογές.

Παρατυπίες

Η αιτία ήταν ότι προέκυψαν παρατυπίες κατά τον έλεγχο νομιμότητας με αποτέλεσμα την αναπομπή των πρακτικών στο Συμβούλιο που έκανε την κρίση με σκοπό τη διόρθωσή τους.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια, δεν διαπιστώθηκε υπαιτιότητα των υποψηφίων, ενώ οι όποιες παρατυπίες διορθώθηκαν, συνεπώς η τοποθέτηση των επιμελητών γιατρών του ΕΣΥ θα είναι άμεση.

Εν τω μεταξύ, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανακοινωθεί και η προκήρυξη 1.300 μόνιμων θέσεων νοσηλευτών (45%), τραυματιοφορέων και άλλων παραϊατρικών ειδικοτήτων, καθώς επίσης και τεχνικού και διοικητικού προσωπικού. Επιπλέον, 50 προσλήψεις θα αφορούν την ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ.

Υπενθυμίζεται ότι τα κενά στους νοσηλευτές αποτελούν επί χρόνια μόνιμο αγκάθι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η στελέχωση των κλινικών είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας. Μεταξύ αυτών… αιμορραγούν από νοσηλευτές και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπως υπογραμμίστηκε στη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου με τους διευθυντές των τμημάτων της 1ης και 2ης ΥΠΕ.