Ήρθε και στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό σήμα Cycle Friendly Employer – που δημιουργήθηκε από την European Cyclists Federation – προκειμένου να πιστοποιήσει τις «φιλικές προς το ποδήλατο επιχειρήσεις».

H πιστοποίηση CFE λειτουργεί ήδη σε 17 Ευρωπαϊκές χώρες και ανάμεσά τους είναι πλέον και η Ελλάδα. Η πρωτοβουλία του περιοδικού ΜBike και του Οργανισμού «Πόλεις για Ποδήλατο» που από κοινού θα πιστοποιούν τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι πραγματικά αξιέπαινη αφού αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα ποδηλατικής προόδου για τη χώρα μας.

Οι καθημερινές μετακινήσεις με ποδήλατο είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά στις ελληνικές μεγαλουπόλεις και αυτό το σήμα πιστοποίησης μπορεί να βοηθήσει προκειμένου ν’ αλλάξει αυτή η εικόνα. Πολλές φορές οι εργαζόμενοι θέλουν απλώς ένα κίνητρο. Αν οι εργοδότες τούς το δώσουν (για παράδειγμα με ποδηλατικές διευκολύνσεις στους χώρους εργασίας) προεξοφλείται πως αρκετοί είναι αυτοί που θα αφήσουν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά τους με το ποδήλατο.

Στόχος της πιστοποίησης είναι να υποστηρίξει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οργανισμούς στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τις συνθήκες προς τους εργαζομένους που χρησιμοποιούν το ποδήλατο προς και από τον τόπο εργασίας τους. Ως ανταμοιβή για την προσπάθειά τους αυτή, οι επιχειρήσεις/οργανισμοί λαμβάνουν την πιστοποίηση και το ειδικό σήμα «Cycle Friendly Employer».

Το σήμα της πιστοποίησης

H πιστοποίηση αποτελεί την αναγνώριση του ενδιαφέροντος μιας επιχείρησης να διευκολύνει τους εργαζομένους της να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους προς και από την εργασία τους αλλά και να τους παροτρύνει να το κάνουν, μέσω μιας σειράς παροχών. Παράλληλα, ενημερώνει τους εργαζομένους για τα πλεονεκτήματα της ήπιας άσκησης και της χρήσης του ποδηλάτου για την ποιότητα ζωής στην πόλη και στη μάχη για την κλιματική αλλαγή.

Για 3 χρόνια

Η πιστοποίηση Cycle Friendly Employer έχει ισχύ 3 ετών και συνοδεύεται από το ειδικό σήμα της πιστοποίησης.

5 λόγοι για να πιστοποιήσετε την επιχείρησή σας

-Αποδεικνύετε εμπράκτως το ενδιαφέρον για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη κινητικότητα

Η επιχείρηση αποκτά αυτομάτως το προφίλ του εργοδότη που φροντίζει για την υγεία των εργαζομένων του και ενδιαφέρεται για τον τρόπο μετακίνησής τους προς και από την εργασία τους.

-Η απόκτηση της πιστοποίησης και του σήματος CFE είναι ένα δείγμα πως η επιχείρηση είναι πρωτοπόρα

Δείχνει ότι πρωτοπορεί σε τομείς που αφορούν την βιωσιμότητα καθώς τολμά να προχωρήσει σε αλλαγές και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

-Η επιχείρηση χαρακτηρίζεται από εργαζομένους υγιείς και παραγωγικούς

Ο αριθμός των ημερών ασθενείας εργαζομένων που χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να μετακινηθούν προς και από τη δουλειά τους είναι κατά 1/3 χαμηλότερος από εκείνων που δεν ποδηλατούν. Λιγότερες ημέρες ασθενείας σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Οι εργαζόμενοι που ποδηλατούν παρουσιάζουν επίσης χαμηλότερες τιμές ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος). Οι έρευνες της ΕΕ δείχνουν 24.01 για χρήστες ποδηλάτου ενώ για χρήστες αυτοκινήτου 25.66.

-Επιτυγχάνει χαμηλότερα κόστη υποδομών και μετακίνησης.

Η στάθμευση ποδηλάτων απαιτεί λιγότερο χώρο από ότι των αυτοκινήτων, καθώς στη θέση στάθμευσης ενός αυτοκινήτου (περίπου 12 τετ. μέτρα) χωρούν να σταθμεύσουν 7 ποδήλατα, άρα η επιχείρηση έχει ανάγκη από μικρότερες υποδομές στάθμευσης. Παράλληλα, όσο περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν ποδήλατο, τόσο λιγότερα είναι τα κόστη σε βενζίνη που ίσως θα έπρεπε να καλύψει η επιχείρηση.

-Ωφελείται από σωστή διαχείρηση χρόνου.

Οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν ποδήλατο για τη δουλειά μετακινούνται πιο έυκολα, βρίσκουν θέση στάθμευσης για το ποδήλατό τους πιο γρήγορα και σπανιότερα φτάνουν αργοπορημένοι στη δουλειά τους, καθώς γνωρίζουν ακριβώς το χρόνο μετακίνησης, ανεξαρτήτως των συνθηκών κυκλοφορίας και τις καθυστερήσεις των ΜΜΜ. Επιπλέον, οι ποδηλάτες εκτονώνουν την πίεση της καθημερινότητας στη διαδρομή προς και από τη δουλειά τους και χαρούμενοι εργαζόμενοι σημαίνει φιλικότερη συμπεριφορά στις κάθε είδους σχέσεις τους.

To σήμα πιστοποίησης μπορεί να βοηθήσει για περισσότερες μετακινήσεις με ποδήλατο.

Αξιολόγηση και Κόστος

Το κόστος της εκτίμησης, εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης και τον αριθμό των εγκαταστάσεων που επιθυμείτε να πιστοποιήσετε.

Ο Φορέας πιστοποίησης

Στην Ελλάδα, η πιστοποίηση πραγματοποιείται από έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες του MBike και του οργανισμού “Πόλεις για Ποδήλατο”. Με τεχνογνωσία 20 ετών στο ποδήλατο, το MBike συνεργάζεται με τον οργανισμό “Πόλεις για Ποδήλατο”, επίσημο μέλος της European Cyclists Federation για την Ελλάδα, και αποτελεί τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης “Cycle Friendly Employer” για την Ελλάδα.

Οι δύο φορείς συζητούν με τους εκπροσώπους της επιχείρησης ή του οργανισμού (MKO, ιδρύματα, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ή ιδιωτικοί φορείς μπορούν να ενταχθούν), μελετούν μαζί τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του καθενός και εξετάζουν κατά πόσο ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε επόμενο στάδιο προτείνονται λύσεις και ενέργειες – συγκεκριμένα για τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης – που θα τους οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και την απόκτηση του ειδικού ευρωπαϊκού σήματος που πιστοποιεί ότι είναι μέλη της “Cycle Friendly Employer” κοινότητας, με έμπρακτο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Περισσότερα πληροφορίες για το σήμα στο https://cfe-certification.bicyclefriendly.gr/