Έχεις τρία παιδιά, από 2 έως 6 ετών, δυο αγόρια κι ένα κορίτσι, τα οποία παρά τις διαφορές ηλικίας και φύλου, παίζουν πολύ με τα ίδια παιχνίδια.  Ωστόσο έχεις πρόβλημα με την αποθήκευση των παιχνιδιών λόγω έλλειψης χώρου και δεν αντέχεις άλλο να σκοντάφτεις πάνω τους, ενώ δεν μπορείς να βλέπεις και την αταξία στο δωμάτιο των παιδιών. Τι μπορείς να κάνεις;

Η αποθήκευση παιχνιδιών μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά εύκολη, αρκεί να έχεις φαντασία και όρεξη να δημιουργήσεις τις δικές σου λύσεις για το δωμάτιο των παιδιών, που κι εκείνα θα τις λατρέψουν. Δεν έχεις παρά να πάρεις γεύση για τις ιδέες που μπορεί να σε εξυπηρετήσουν σερφάροντας στο ίντερνετ, ώστε να επιλέξεις εκείνα τα έπιπλα, κουτιά, συρτάρια –υπάρχουν υφασμάτινα συρτάρια, αποθηκευτικά κουτιά, πάγκοι με κουτιά αποθήκευσης, μπαούλα, κρεμαστά καλαθάκια κ.ά-. που ανάλογα και με το μέγεθος των παιχνιδιών σε εξυπηρετούν καλύτερα.

Έτσι ή αλλιώς κάνε πιο συχνά ξεσκαρτάρισμα των παιχνιδιών, τοποθετώντας στον κάδο ανακύκλωσης ότι έχει σπάσει αλλά και δωρίζοντας σε κάποιο άλλο παιδί, σε κάποιο ίδρυμα κι όπου αλλού νομίζεις παιχνίδια που δεν παίζονται πλέον, ότι θεωρείς πως δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί, παιχνίδια που είναι πολύ υπερμεγέθη για το χώρο σας, παιχνίδια που είναι διπλά και τριπλά. Ξεφορτώσου τα. Όταν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα, ζήτησε να αποφασίσουν εκείνα που θα δώσουν τα παιχνίδια τους.

Φρόντισε αν τυχόν προβείς σε κάποια νέα αγορά παιχνιδιού να λειτουργείς όσο πιο επιλεκτικά μπορείς. Όσο για όλα αυτά που φέρνουν σε γενέθλια, γιορτές κ.ο.κ. συγγενείς και φίλοι,  εντείνοντας και πάλι το πρόβλημα της αποθήκευσης, μίλησε με εκείνους που έχεις μεγάλη άνεση, δηλαδή τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους θείους και τις θείες κι εξήγησε ότι προτιμάς για παράδειγμα αντί για πολλά νέα παιχνίδια να συνεισφέρουν στον κουμπαρά των φροντιστηρίων των παιδιών σας. Σκέψου το – αν ξεκινήσεις αυτή τη διαδικασία από τώρα όταν είναι έφηβοι θα έχουν μια καλή μαγιά όχι μόνο για τα φροντιστήρια.

Εκτός από τα μεγάλα παιχνίδια υπάρχουν πολλές άλλες  ιδέες δώρων. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να αγοράσει κάρτες για παιδικά μουσεία, ζωολογικούς κήπους ή πάρκα ψυχαγωγίας. Μπορείς να προτείνεις και κάτι τέτοιο.

Έτσι ή αλλιώς καθόρισε ρουτίνα καθαρισμού του δωματίου, από τη στιγμή που τα παιχνίδια θα βρουν τη θέση τους, ώστε να μην μένουν όλα μέσα στη μέση, όλη την ώρα. Για παράδειγμα, πριν από το μεσημεριανό γεύμα, όλα τα παιχνίδια πρέπει να απομακρύνονται και να αποθηκεύονται στη σωστή θέση. Πριν από την ώρα του βραδινού ύπνου επανέλαβε αυτή την ίδια ρουτίνα. Αν δεν το έχεις κάνει εκπαίδευσε  και τα παιδιά σχετικά σταδιακά, χρησιμοποιώντας μουσική κατά το συμμάζεμα, ώστε να είναι διασκεδαστική η όλη διαδικασία για τα πιο μικρά σε ηλικία. Επίσης μπορείς να διδάξεις στα μικρά παιδιά να βάλουν ένα παιχνίδι πριν βγάλουν ένα άλλο. Όπως για πολλά πράγματα και για την αποθήκευση και το συμμάζεμα των παιχνιδιών αλλά και για να μην σκοντάφτεις και πνίγεσαι από την ακαταστασία υπάρχει τρόπος.