Ο ΠΑΟΚ είναι η λαοφιλέστερη ομάδα της Βορείου Ελλάδος. Ένα ευμέγεθες λαϊκό κίνημα, που ανέκαθεν πρωτοστατούσε στα θέματα που αφορούσαν στη Μακεδονία. Και όχι μόνο. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει οπαδική «μάζα» με αντιδραστικά χαρακτηριστικά, με συμμετοχή σε δράσεις, πολιτικές, σχεδόν ακτιβιστικές κατά καιρούς. Ανέκαθεν αποτελούσε τον εκφραστή των λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλονίκης, του απλού κόσμου, που όταν κάτι τον ενοχλεί, το λέει. Το φωνάζει.

Κι όμως. Εν έτη 2019, η οπαδική πλειοψηφία του ΠΑΟΚ δείχνει να μεταλλάχθηκε. Εμφανίζεται αδιάφορη για ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία που ζει. Εμφανίζεται άνευρη και πεισματικά απούσα από τις εξελίξεις που επηρεάζουν τον τόπο του. Κόντρα σε ό,τι πρεσβεύει ως σύλλογος, κόντρα σε ό,τι πρεσβεύει η θέση του στην ιεραρχία της Βορείου Ελλάδος. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην χάνει στο πρωτάθλημα, μπορεί να το κατακτήσει αήττητος, αλλά στο Μακεδονικό ζήτημα, ηττήθηκε κατά κράτος. Και μάλιστα οικειοθελώς. Διασύρθηκε, κρύφτηκε και συνεχίζει να κρύβεται.

Οι δύο εικόνες που θα σας περιγράψουμε παρακάτω αποτελούν τη μεγάλη ήττα του ΠΑΟΚ. Ιστορική ήττα, σημαντικότερη ακόμη και από την κατάκτηση ενός τίτλου, μετά από 35 χρόνια.

ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΩΤΗ: Συλλαλητήριο των οπαδών του ΠΑΟΚ για το Μακεδονικό, για την αμαρτωλή «Συμφωνία των Πρεσπών». Αν δεν το μάθατε, έγινε σήμερα, ανήμερα του αγώνα με τη Λαμία. Στη Θεσσαλονίκη. Ένα συλλαλητήριο που από την πρώτη στιγμή είχε διαφημιστεί ως «απάντηση» του ΠΑΟΚ και του κόσμου του σε όσους υποστήριξαν ότι η αρχική ακύρωση (ανήμερα του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό), έγινε με εντολή του Ιβάν Σαββίδη, για να εξυπηρετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά η Κυβέρνηση.

Αποτέλεσμα; Στον Λευκό Πύργο μαζεύτηκαν με το ζόρι 300-350 οπαδοί του Δικεφάλου. Είπαν μερικά συνθήματα, έκαναν μια υποτυπώδη πορεία, κρατώντας πανό με το μήνυμα «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ» και τέλος. Η απόλυτη απαξίωση ενός θέματος που τόσο πολύ πονάει και ενοχλεί και τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Ένα θέμα, ωστόσο, που προφανώς… απαγορεύεται να αγγίξουν. Διότι δεν μπορεί να είναι μόνο… 300 οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που δείχνουν ευαισθησία. Μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει.

ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: Ωρα 19:30. Η Τούμπα κατάμεστη από 28.000 οπαδούς, που περιμένουν με αγωνία το θαύμα. Τη μεγάλη στιγμή της κατάκτησης ενός πανάξιου τίτλου. Του 3ου στην ιστορία του συλλόγου. Του πρώτου μετά από 34 χρόνια. Του πρώτου για τους περισσότερους παριστάμενους στις εξέδρες του γηπέδου της Τούμπας. Η νίκη επί της Λαμίας ήρθε, πανηγυρίστηκε έξαλλα.

Οι δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ αποθέωσαν τους ποδοσφαιριστές, αποθέωσαν τον Λουτσέσκου, αποθέωσαν τον Ιβάν Σαββίδη και συνολικά την οικογένεια Σαββίδη. Αλλά ξέχασαν τη… Μακεδονία. Εβαλαν το γνωστό πανό για τα μάτια του κόσμου, αλλά στο συλλαλητήριο πήγαν 300.

Η αντιδιαστολή, η σύγκριση είναι σοκαριστική: 300 στο συλλαλητήριο, 28.000 στην Τούμπα.

Εξήγηση δεν υπάρχει. Η παρουσία σε ένα συλλαλητήριο είναι υπόθεση προσωπική. Αλλά η αμήχανη εικόνα 300 οπαδών να περιφέρονται ως «εξωγήινοι» στην ίδια τους την πόλη και παράλληλα 28.000 να κάνουν πάρτι για το ποδόσφαιρο, είναι τόσο δυνατή, που δεν χρειάζεται περεταίρω σχολιασμό.

Και σε καμία περίπτωση δεν περιποιεί τιμή για τον ΠΑΟΚ, συνολικά, ως οργανισμό, ως ιδέα, ως σύστημα. Και προσωπικά για τον Ιβάν Σαββίδη. Ο οποίος με τη στάση του, ουσιαστικά έδωσε τη «γραμμή» της σιωπής. Της ομερτά για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Τουλάχιστον ο ΠΑΟΚ θα το κατακτήσει το πρωτάθλημα…

ΥΓ1. Πολλές φορές ο οπαδός μιας ομάδας «καθοδηγείται» εύκολα, όταν περιμένει κάτι με λαχτάρα. Αυτό το γνωρίζουν καλά εκείνοι που κινούν τα νήματα το ΠΑΟΚ. Και φαίνεται ότι φρόντισαν με τον τρόπο τους και προφανώς με εντολή Σαββίδη, να μην υπάρξουν οι κινητοποιήσεις που αρμόζουν σε ένα τέτοιο θέμα. Με το μήνυμα «ο ΠΑΟΚ πάνω από όλα», να είναι το… υποκριτικό μότο της εποχής. Ενισχυμένο στο πολλαπλάσιο από το σύστημα του Ιβάν.

ΥΓ2. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό για τα Μέσα του Ιβάν Σαββίδη να μην κάνουν ΟΛΑ, έστω μια μικρή αναφορά στο συλλαλητήριο των οπαδών του ΠΑΟΚ. Εστω για τα μάτια του κόσμου. Αυτή η «ξεπέτα», είναι από μόνη της αρκετή για να καταλάβεις. Ακόμη κι αν δεν θέλεις, δεν σου αρέσει, δεν σε συμφέρει…

Η ΤΟΥΜΠΑ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΓΕΜΑΤΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ