Αν και η ερωτική απογοήτευση στην εφηβική ηλικία είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά, κάποιος που δεν χωρίζει με δική του πρωτοβουλία ενδέχεται να βιώσει πιο έντονα την εγκατάλειψη και την απόρριψη. Τι μπορείς να κάνεις;

Αυτό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνει ένας γονιός, του οποίου το παιδί βιώνει έναν χωρισμό, είναι να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ψυχρή λογική και μειδιάματα, αφού γνώρισμα της εφηβείας είναι και η υπερβολή και η μεγέθυνση των συναισθημάτων, και ο πόνος που αισθάνεται ένας πληγωμένος έφηβος μπορεί να είναι αμέτρητος. Τότε το παιδί έχει ανάγκη πιο πολύ από ποτέ τη συμπαράσταση των γονιών και των φίλων

Φρόντισε λοιπόν να μην αντιμετωπίσεις το θέμα με αδιαφορία, λέγοντας εκφράσεις του τύπου «θα περάσει». Να είσαι σοβαρός, αφού για έναν έφηβο, που μπορεί να νιώθει ότι βρίσκεται μετέωρος, η όλη κατάσταση δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη.

Μην τον πιέσεις να σου μιλήσει, ρωτώντας τον για τα πως και τα γιατί. Όταν το θελήσει θα σου τα πει όλα χαρτί και καλαμάρι.

Άκουσε με προσοχή ότι έχει να πει, χωρίς να κριτικάρεις τον πρώην, αλλά ούτε κι αυτόν για την επιλογή του και τις κινήσεις που έκανε.

Μίλησέ του με τρυφερότητα και κατανόηση και μοιράσου μαζί του τις δικές σου εμπειρίες σχετικά, δείχνοντάς του ότι ένας χωρισμός είναι κάτι που συμβαίνει και ότι μπορεί να ξεπεραστεί.

Τόνωσε την πιθανότατα ευάλωτη από τον χωρισμό αυτοπεποίθησή του, θυμίζοντάς του ποιος είναι και τονίζοντας τις χάρες και τα ταλέντα του, χωρίς να υπερβάλλεις.

Ένας χωρισμός συνεπάγεται αλλαγές στην καθημερινότητα του, οπότε βόηθησέ τον με διακριτικότητα να βρει νέα πράγματα για να γεμίσει το χρόνο σου, μια νέα δραστηριότητα  κ.ο.κ.

Κάντε μαζί πράγματα που θα τον κάνουν να νοιώσει καλύτερα και να ξεχαστεί.

Ενδέικνυνται οι συναντήσεις με φίλους του και τα ατελείωτα τηλεφωνήματα για να συζητήσουν τα πάντα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Για να ξεπεράσει τον χωρισμό πρέπει να αποδεχθεί ότι η σχέση έχει τελειώσει και να κατανοήσει ότι ο πρώην σύντροφος δεν θα αλλάξει γνώμη. Αυτό θα το καταφέρει μόνο αν δει γιατί τελείωσε η σχέση, τι έφταιξε, τι ρόλο έπαιξαν αμφότεροι, αλλά κι αν απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο τον κάλυπτε η σχέση, ώστε να διαχειριστεί τα συναισθήματα που βιώνει (λύπη, θυμό κ.ά.).

Έχει σημασία να μην μεταφέρει την εμπειρία στο μέλλον και να μην εγκλωβιστεί σε σκέψεις όπως κανείς δεν θα με θέλει ξανά κ.ο.κ.

Όσο επώδυνος κι αν είναι ένας χωρισμός στην εφηβεία, μπορεί να δώσει την δυνατότητα στον έφηβο να γνωρίσει τον εαυτό σου καλύτερα, να αποκομίσει εμπειρίες, που θα τον βοηθήσουν να διαχειριστεί τις σχέσεις του στο μέλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και γενικότερα να θωρακιστεί απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, που έχει από όλα μέσα.