Την ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέγνωσε από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Τετάρτης, με τον πρωθυπουργό της γείτονος Ζόραν Ζάεφ να υλοποιεί τη δέσμευση του και να έρχεται η σειρά της Αθήνας να κάνει την επόμενη κίνηση.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα διάβασε το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης στο οποίο διευκρινίζεται, όπως είπε, ότι «ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ «η επίσημη γλώσσα όπως αναφέρεται στην συμφωνία έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι «πηγές» από το υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν χθες ότι με τη ρηματική διακοίνωση διευκρινίζονται τέσσερα ζητήματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διακοίνωση, σημειώνει το ΥΠΕΞ, διευκρινίζεται ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του συντάγματος τη ΠΓΔΜ, ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και τέλος ότι η γλώσσα είναι στη νοτιοσλβαική οικογένεια.

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Ζ. Ζάεφ στην οποία εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «η φίλη Ελλάδα θα κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό θα υποκινήσει και τις άλλες 28 χώρες της Συμμαχίας να πράξουν το ίδιο και να καταστούμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ».

Η ελληνική κυβέρνηση περίμενε την ρηματική διακοίνωση προκειμένου η Συμφωνία των Πρεσπών να εισχαθεί για ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να έρθει ακόμα και την Παρασκευή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια να τοποθετείται ίσως την επόμενη εβδομάδα. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει στην Επιτροπή στην οποία η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία με το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, καθώς στην Ολομέλεια τα πράγματα θα είναι μάλλον πιο εύκολα.