Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διά στόματος του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, απαντά σήμερα στην χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία ζητούσε από την Ρωσία να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα Βόρεια Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γκρουσκό, σχολιάζοντας σήμερα την χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Μακεδονία, αλλά θα συνεχίσει να εκφράζει την γνώμη της στο ζήτημα αυτό, επειδή εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Με κανέναν τρόπο δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, αλλά σ’ εκείνα τα ζητήματα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία θα εκφράζει την γνώμη της», δήλωσε ο Γκρουσκό.

Ο Γκρουσκό, αναφερόμενος στην χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία ασκείτο κριτική στην απόφαση της Βουλής των Σκοπίων να προβεί σε συνταγματικές τροπολογίες σε σχέση με την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, είπε ότι υπήρξε η κύρια εκτίμηση για το «πώς διεξάγονταν οι συνομιλίες (μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την μετονομασία της Μακεδονίας), υπό ποιες διεθνείς πιέσεις» και για την άνευ προηγούμενου παρέμβαση που επέδειξε η Δύση για να επιτύχει τους καθόλα κατανοητούς γεωπολιτικούς της στόχους.

Το χρονικό της νέας έντασης στις ελληνορωσικές σχέσεις

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα με την οποία ασκεί δριμεία κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση επειδή επιχειρεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν της – κατά τη Μόσχα – την γνώμη του ελληνικού λαού που τάσσεται κατά των συμπεφωνηθέντων.

Η Αθήνα σήκωσε το γάντι και σε ακόμη πιο αυστηρό ύφος εξέλαβε την ρωσική ανακοίνωση ως παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της χώρας την οποία και καταδίκασε. Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

Η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει ήδη από την υπογραφή της στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Διαφορών που επί μακρόν υπονόμευαν την προοπτική των λαών της περιοχής να συνυπάρχουν ειρηνικά και να συνεργάζονται προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της περιοχής.

Οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος, προασπίζοντας, την ίδια στιγμή, τα εθνικά τους συμφέροντα.

Η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας. Παράλληλα, τροφοδοτεί έναν εύλογο προβληματισμό καθώς παραβλέπει την συντεταγμένη και αποτελεσματική δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, το Σύνταγμα της οποίας έχει σαφείς πρόνοιες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού ενδεχόμενου στην εσωτερική πολιτική τάξη, η οποία ασφαλώς και δεν αποτελεί πεδίο πρόσφορο για σχόλια από τη πλευρά τρίτων.

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία, που αναγνωρίζει εδώ και χρόνια τη ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θα αποκαλεί από εδώ και στο εξής τη χώρα αυτή με τη νέα συνταγματική της ονομασία, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία» και το κυριότερο, θα αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας.