Από χθες Ελλάδα και Τουρκία έχουν ένα κοινό. Και οι δύο έχουν βάλει στη θέση του υπουργού Αμυνας τους πρώην αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Κι αν η γειτονική χώρα έχει παράδοση στους στρατιωτικούς σε καίριες θέσεις, η χώρα μας για πρώτη φορά έχει στο Πεντάγωνο έναν πρώην Α/ΓΕΕΘΑ.

Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ καλούνται να διαχειριστούν μια κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά με την Αγκυρα να προκαλεί συνεχώς σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και να μη φείδεται τον «εκρηκτικών» πολεμικών κραυγών.

Και οι δύο τους είναι μάχιμοι στρατιωτικοί με πολλά χρόνια θητείας στο στράτευμα της χώρας τους κι επίσης με… καλή χημεία. Αποστολάκης και Ακάρ γνωρίζονται εδώ και χρόνια και είχαν (και συνεχίζουν να έχουν) διαύλους επικοινωνίας. Αυτό ενδεχομένως να βοηθήσει σε περιόδους κρίσης ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνες καταστάσεις αν και στην Τουρκία οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον πάντα απρόβλεπτο Ερντογάν ο οποίος, πάντως, εμπιστεύεται απόλυτα τον υπουργό Άμυνάς του.

Αλλωστε, το γεγονός ότι υποδέχθηκαν την ορκωμοσία του νέου υπουργού με περισσότερες από 25 παραβιάσεις και την έκδοση Navtex, δείχνει ότι δεν βλέπουν πρόσωπα και στην Αγκυρα χαράσσουν συγκεκριμένη επιθετική πολιτική. Η αλήθεια είναι όμως ότι ανακουφίστηκαν από την αποχώρηση Καμμένου ο οποίος ήταν «κόκκινο πανί» και πρόσφατα ο Ερντογάν είχε ζητήσει από την Αθήνα να «μαζέψουν τον κακομαθημένο υπουργό».

Ο Αποστολάκης μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο κινούταν με πολύ χαμηλούς τόνους, πάντα στο πλαίσιο των καθηκόντων του και χωρίς να εμπλέκεται στα πολιτικά. Εκείνη η δήλωσή του ότι θα ισοπεδώσει η Ελλάδα όποιο νησί πατήσουν οι Τούρκοι είχε προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως για τους υψηλούς τόνους που είχε χρησιμοποιήσει. Είπε πει τότε: ««Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση».

Κάποιοι είπαν από  τότε ότι ο Αποστολάκης «προβάρει» απλά το κοστούμι του αρχηγού μιας και το σχέδιο αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση ήταν προδιαγραμμένο, όπως και η υπουργοποίηση του Α/ΓΕΕΘΑ. Σίγουρα ο νέος υπουργός, όσο καιρό κι αν παραμείνει στη θέση του, καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη περίοδο και θα πρέπει να αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα τις προκλήσεις των Τούρκων.

Το «βατράχι» που έχει γράψει χιλιάδες ώρες στον στρατό και είναι αεικίνητος, αντιμετώπισε πρόσφατα ένα πρόβλημα υγείας αρκετά σοβαρό που φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει.

Ποιος είναι ο Αποστολάκης

Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957 και μπήκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1976 αποφοιτώντας το 1980 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου ΠΝ.

Παρακολούθησε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία εσωτερικού ενώ έχει αποφοιτήσει και από τη Ναυτική Σχολή Πολέμου.

Επίσης αποφοίτησε από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) αλλά και από τα σχολεία Advanced Mine Warfare School στο Βέλγιο και Amphibious Warfare School στις ΗΠΑ.

Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, όπως τα Αντιτορπιλικά, τα Ναρκαλιευτικά και πλοία της Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεως ως Αξιωματικός Επιστασιών, Διευθυντής Διευθύνσεων και Ύπαρχος.

Έχει υπηρετήσει στη ΔΥΚ ως Επιστολέας και Διοικητής.

Από το 1990 έως 1991 ήταν Κυβερνήτης στο Ν/Α ΑΤΑΛΑΝΤΗ, στο Ν/Α ΚΙΣΣΑ από το 1992 έως το 1993, και στη Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ από το 2003 έως το 2004.

Τέλος, εχει υπηρετήσει στο ΣΓ/Υ.ΕΘ.Α, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου ως Αρχιεπιστολέας, στο Ναύσταθμο Κρήτης ως Υποδιοικητής, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β’ Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός Στόλου, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ  ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός.

Στις 7 Μαρτίου 2013, παρέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και από 15 Σεπτεμβρίου 2015, προήχθη στο βαθμό του Ναυάρχου και παρέλαβε τα καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, ο ένας είναι γνωστός σεφ, Γιάννης Αποστολάκης.

Ποιος είναι ο Ακάρ

Από την άλλη ο Χουλουσί Ακάρ είναι προσωπική επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν, θεωρείται σκληρός αξιωματικός ο οποίος τοποθετήκε υπουργός Αμυνας προκειμένου να ανακτήσει το στράτευμα την εμπιστοσύνη του μετά τις χιλιάδες διώξεις που έχουν γίνει. Θεωρείται «γεράκι» στην Αγκυρα με σκληροπυρηνικές θέσεις σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Συρία. Είναι από αυτούς που ενστρενίζονται το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» και μόλις την Πρωτοχρονιά θέλησε να μας το υπενθυμίσει. «Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας στη γαλάζια πατρίδα μας, 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε μονάδες του τουρκικού Στρατού στα σύνορα με τη Συρία, ο Χουλουσί Ακάρ σημείωσε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι δυνατές και παντού και πως θα αντιδράσουν σε κάθε απόπειρα υποβάθμισης των τουρκικών συμφερόντων ή διεκδικήσεων.

«Αν, όμως, κάποιοι κάνουν διαφορετικούς υπολογισμούς, κάνουν λάθος. Δεν υποχωρούμε και δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο»υποστήριξε.

Τον Δεκέμβριο, μετά τις δηλώσεις του τότε Α/ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη ότι θα ισοπεδώσει ο ελληνικός στρατός όποιο νησί πατήσουν οι Τούρκοι, ο Ακάρ έσπευσε να απαντήσει.

«Όλοι θα πρέπει να μένουν μακριά από τις προκλήσεις στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο, σε διαφορετική περίπτωση το τίμημα θα είναι βαρύ» είχε πει σε αυστηρό ύφος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Και πρόσθεσε: «Όλοι θα πρέπει να συγκρατηθούν. Αυτή την ειλικρινή συμβουλή δίνουμε στους γείτονές μας».

Ο Ακάρ με φόντο τα Ιμια

Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο άλλοτε αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων απειλεί τη χώρα μας και απαντά στο ναύαρχο Αποστολάκη.

Στις 20/12/2018 από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Ακάρ είχε πει: «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

«Στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο», κατέληξε ο Ακάρ.

Με φόντο τα Ιμια

Ο Χουλουσί Ακαρ έγινε γνωστός στην Ελλάδα από τότε που πήγε και πόζαρε με φόντο τα Ιμια, στα τέλη Ιανουαρίου 2017. Ως νεαρός αξιωματικός συμμετείχε στην εισβολή στην Κύπρο ενώ τη νύχτα του πραξικοπήματος ήταν αρχηγός και πολλοί είπαν ότι είναι αδύνατο να μη γνώριζε τι συνέβαινε στο στράτευμα. Ωστόσο, η στενή σχέση του με τον Ερντογάν τον έσωσε και τώρα είναι υπουργός της απολύτου εμπιστοσύνης.

Ποια είναι η στρατιωτική του πορεία:

Απόφοιτος τάξης 1972.

Προέρχεται από το Πεζικό.

Συμμετείχε στην εισβολή στην Κύπρο.

Το 1998 προήχθη στον βαθμό του Ταξιάρχου.

Για 2 χρόνια (2000-2002) υπηρέτησε σε Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Ιταλία.

Το 2002 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και το 2007 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου.

Την διετία 2009-11 του ανατέθηκε η Δκση του 3ου Σώματος Στρατού.

Το 2011 προήχθη στον βαθμό του Στρατηγού.

Την διετία 2011-13 ήταν Υπαρχηγός του Τ/ΓΕΕΔ.

Την διετία 2013-15 ήταν Αρχηγός της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων, ενώ τον Αύγουστο του 2015 ανέλαβε Αρχηγός του τ/ΓΕΕΔ.