Η αύξηση των 100 ευρώ για τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στον κατώτατο μισθό θα έλθει μέσω της αύξησης του πριμ παραγωγικότητας που θα καταβληθεί ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου για να συμπληρώσει τον μισθό του Ιανουαρίου, διευκρίνισε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Η αύξηση δεν αφορά όλους τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό διότι το πριμ παραγωγικότητας λαμβάνει υπ΄ όψιν το σύνολο των εισοδημάτων του νοικοκυριού, αλλά «θα διευρύνουμε τον αριθμό των νοικοκυριών που θα λάβουν την αύξηση από 3,8 σε 5 εκατομμύρια».

Συνολικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη Δευτέρα, αποτιμώνται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ, μέσω του πριμ παραγωγικότητας, διευκρίνισε ο γάλλος πρωθυπουργός, η απαλλαγή των υπερωριακών αμοιβών από τη φορολογία, η εξαίρεση των συνταξιούχων που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ από την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Η θεσμοθέτηση του δημοψηφίσματος

Για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των μέτρων που εξαγγέλθηκαν επί των δημοσίων οικονομικών, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει την ελάφρυνση των φόρων των επιχειρήσεων σε εκείνες με κύκλο εργασιών κάτω των 250 εκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, οι ελαφρύνσεις αυτές θα καθυστερήσουν ένα χρόνο, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση «δεν άκουσε αρκετά τους Γάλλους» και «διέπραξε σφάλματα» στην διαχείριση της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων».

«Δεν ακούσαμε αρκετά τους Γάλλους. Είμαι πεπεισμένος ότι θέλουν να αλλάξουμε τη χώρα. Τους λέω ότι η ανυπομονησία τους είναι και δική μου. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βελτιώσεις στη χώρα σε περισσότερη συνεργασία μαζί τους», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός στη συνέντευξη στην οποία αναφέρεται λεπτομερώς στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν για να κατευνάσει τους διαδηλωτές.

Ο Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή συζήτησης επί του αιτήματος για τη θεσμοθέτηση του δημοψηφίσματος, ενός από τα βασικά αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων», το οποίο μπορεί να είναι «καλό εργαλείο σε μία δημοκρατία».

«Δεν βλέπω πώς μπορούμε να είμαστε αντίθετοι με την αρχή αυτή. Το δημοψήφισμα μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο σε μία δημοκρατία, αλλά όχι για οποιοδήποτε θέμα ούτε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι ένα καλό θέμα συζήτησης, την οποία θα οργανώσουμε σε ολόκληρη την Γαλλία», πρόσθεσε ο γάλλος πρωθυπουργός.