Κοντεύεις στο ιδανικό βάρος με τη διατροφή που ακολουθείς εδώ και κάποιους μήνες, ωστόσο ανησυχείς για το πώς θα λειτουργήσεις τις ημέρες των γιορτών, δεδομένου ότι τα καλέσματα έχουν αρχίσει να σωρεύονται. Μην αγχώνεσαι.

Η περίοδος των εορτών είναι μια περίοδος χαράς και συνήθως κάθε δίαιτα παραμερίζεται. Θα καταφέρεις να απολαύσεις την κάθε μπουκιά χωρίς τύψεις και να περιορίσεις τις ατασθαλίες , αν κατανοήσεις ότι οι γιορτινές ημέρες διατροφικά είναι όπως μια συνηθισμένη μέρα. Δοκίμασε τα πάντα, αλλά μην φας σαν να μην υπάρχει αύριο!

Πως θα γίνει αυτό; Για αρχή πρόλαβε την πείνα σου. Αν είσαι καλεσμένη για δείπνο, μη μείνεις νηστική, αφού το πιθανότερο είναι καθώς θα είσαι πεινασμένη να φας περισσότερο.

Σε ένα τραπέζι φάε κανονικά χωρίς υπερβολές. Προτίμησε να γεμίσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος το πιάτο σου με σαλάτες, επέλεξε από τα ορεκτικά τα πιο υγιεινά διατροφικά και συμπλήρωσε με πρωτεΐνη. Φυσικά και θα φας τα τυριά σου, τη γέμιση της γαλοπούλας και θα δοκιμάσεις οτιδήποτε γευστικά ενδιαφέρον υπάρχει στο τραπέζι αλλά με μέτρο.

Εννοείται πως θα καταναλώσεις και κάποια γλυκά, αλλά μην τα αντικαταστήσεις με το γεύμα σου. Φρόντισε να κάνεις στην ώρα του το επόμενο γεύμα ώστε να αντισταθμίσεις τις θερμίδες. Καλύτερα κατανάλωσε ένα μελομακάρονο ή ένα κουραμπιέ δεκαπέντε λεπτά μετά το πρωινό σου. Μετά το κυρίως γεύμα, πιες ένα σκέτο καφέ που είναι και χωνευτικός. Μύρισε βανίλια μετά το φαγητό καθώς η μυρωδιά της όπως λέει μια φίλη διατροφολόγος φαίνεται να περιορίζει τη διάθεση για επιδόρπιο. Επίσης η κανέλα βοηθά στη ρύθμιση των επίπεδων του σακχάρου, οπότε φτιάξε κάποιο ρόφημα με κανέλα, π.χ τζίντζερ με κανέλα ή χρησιμοποίησέ την στο φρούτο σου ή και στο μαγείρεμα.

Πρόσεξε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεις. Έτσι ή αλλιώς μαζί με το ποτό (προτίμησε το κρασί, τη μπύρα, το martini και τη σαμπάνια) πιες αρκετό νερό, ώστε να αραιώνει η ποσότητα του αλκοόλ στον οργανισμό και να ελαττώνεται και η ποσότητα κατανάλωσής του. Πιες αρκετό νερό και την επόμενη ημέρα, τουλάχιστον δυο λίτρα.

Ακόμη και αν δεν αθληθείς τις ημέρες των γιορτών, φρόντισε να περπατήσεις, απέφυγε για κοντινές μετακινήσεις το μεταφορικό μέσο, χορέψε και να κάνε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σε χαροποιεί.

Συνειδητοποίησε ότι οι ημέρες των γιορτών ουσιαστικά αφορούν τέσσερα τραπέζια αυτά της παραμονής και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τις υπόλοιπες ημέρες μπορείς να διατραφείς κανονικά.

Έτσι ή αλλιώς μετά τις γιορτές με λίγη προσπάθεια θα χαθούν τυχόν περιττά κιλά. Σημαντικότερο είναι να απολαύσεις τις γιορτινές ημέρες που έρχονται, να τις αξιοποιήσεις για να ξεκουραστείς σωματικά και να αναζωογονηθείς ψυχικά, διασκεδάζοντας. Καλές γιορτές!