Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν ανακοίνωσε την παραίτησή του λίγη ώρα αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της εκεχειρίας η οποία συμφωνήθηκε με την μεσολάβηση της Αιγύπτου απέναντι στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από μέλη της κυβέρνησής του.

Ο Αβίκγντορ Λίμπερμαν είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του απέναντι στην διακοπή των βομβαρδισμών.

«Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το κοινό δεν μπορεί πάντα να συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων ουσιαστικών για την ασφάλεια της χώρας και σε υπολογισμούς που πρέπει να παραμείνουν μυστικοί από τον εχθρό…Οι εχθροί μας μάς παρακάλεσαν να δεχθούμε εκεχειρία και γνωρίζουν πολύ καλά για ποιον λόγο το έκαναν», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Η εκεχειρία τηρείται, τουλάχιστον προσωρινά, ανάμεσα στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας μετά την σφοδρότερη σύγκρουση από τον πόλεμο του 2014, αλλά έχει σπείρει την διχόνοια στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο μεταξύ, οι μαθητές των σχολείων του νότιου Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας επέστρεψαν σήμερα στις τάξεις, τρεις ημέρες μετά την έναρξη μίας πολεμικής κλιμάκωσης που περιλάμβανε την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων από την Λωρίδα της Γάζας κατά του ισραηλινού εδάφους και τον βομβαρδισμό δεκάδων στόχων εντός του παλαιστινιακού θύλακα από τον ισραηλινό στρατό.

Δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ ένας ισραηλινός στρατιωτικός και ένας Παλαιστίνιος που εργαζόταν στο Ισραήλ σκοτώθηκαν από τα παλαιστινιακά πυρά. Η εκεχειρία ετέθη σε ισχύ χθες το απόγευμα.

Η οργάνωση Χαμάς που διοικεί την Λωρίδα της Γάζας και οι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις έκαναν γνωστό ότι η εκεχειρία θα τηρηθεί «όσο θα την τηρεί ο σιωνιστικός εχθρός»

Η Χαμάς και οι παλαιστινιακές οργανώσεις εμφάνισαν την εκεχειρία ως παλαιστινιακή νίκη και συνεπεία αυτού χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Γάζας συμμετείχαν σε διαδηλώσεις γιορτάζοντας την «νίκη κατά του Ισραήλ» μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων όμως, οι κάτοικοι των ισραηλινών περιοχών που δέχονται τις παλαιστινιακές ρουκέτες εξέφρασαν για την εκεχειρία τόσο στους δρόμους, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την οργή τους κατά της ισραηλινής κυβέρνησης που κατά την γνώμη τους έπρεπε να πλήξει ισχυρότερα τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Κάπως έτσι, κορυφώθηκε η ένταση που επικρατεί εδώ και μήνες στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης λόγω των διαφωνιών σχετικά με την στρατηγική που πρέπει να εφαρμοσθεί κατά της Χαμάς.

Εκλογική κλιμάκωση

Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι παρά την ένταση που επικρατεί εδώ και μήνες κατά μήκος των συνόρων με την Γάζα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επέλεξε την εκεχειρία αντί της πολεμικής κλιμάκωσης λόγω έλλειψης επιλογών.

Ο Μπενιαμίν Ντετανιάχου θα προτιμούσε να συγκρατήσει την Χαμάς παρά να προσπαθήσει να την εξοντώσει, ανήσυχος για το κενό που θα άφηνε η ισλαμιστική οργάνωση, καθώς το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια στον παλαιστινιακό θύλακα από όπου αποσύρθηκε το 2005.

Κατά την διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, η ηγεσία του ισραηλινού στρατού και οι εκπρόσωποι όλων των υπηρεσιών Πληροφοριών τάχθηκαν υπέρ της εκεχειρίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, και ο Νετανιάχουν τους άκουσε.

Ο Λίμπερμαν, ο οποίος έχει κατά το παρελθόν δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Χαμάς και έχει δεσμευθεί να καταφέρει ένα «σκληρό πλήγμα » στην οργάνωση, πήρε αμέσως αποστάσεις από την απόφαση του πρωθυπουργού. Το ίδιο έκανε και ο Νταφτάλι Μπένετ, υπουργός Παιδείας και ηγέτης του θρησκευτικού εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία.

Εδώ και μήνες κυκλοφορούν φήμες για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ, πριν από τον Νοέμβριο 2019, γεγονός που ευνοεί την ρητορική κλιμάκωση για εκλογικούς σκοπούς.