Θυμάστε όντας παιδιά τη χαρά που είχατε όταν βοηθούσατε τη μητέρα σας στην παρασκευή κάποιου γλυκού ή κάποιας ιδιαίτερης συνταγής; Η μαγειρική είναι κυρίως αγάπη, αφού μαγειρεύουμε για τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε, και η κουζίνα ένας χώρος που ανάλογα τι φτιάχνεις ξεχειλίζει από γεύσεις, αρώματα και συναισθήματα, και γίνεται ένας φιλόξενος χώρος για ένα παιδί, που ενθαρρύνει την φαντασία και τη δημιουργικότητα του, καλλιεργώντας την γευστική και μαγειρική του ικανότητα.

Το παιδί, που από μικρό εμπλέκεται στην κουζίνα μαθαίνει με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο από τα βασικά της μαγειρικής μέχρι μαθηματικά, χημεία και γεωγραφία, δεδομένου ότι έρχεται σε επαφή με μαθηματικές έννοιες όπως είναι για παράδειγμα η μέτρηση, την οποία εφαρμόζει στην πράξη και τελικά κατανοεί δεδομένου ότι οι συνταγές περιέχουν ποσότητες υλικών, γραμμάρια, λίτρα κ.ο.κ.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το παιδί μπορεί να συμμετέχει στη μαγειρική από τη νηπιακή του ακόμα ηλικία, με απλές εργασίες, π.χ. να σπάσει ένα αβγό, να ανακατέψει με τη βοήθεια του γονιού κάποια από τα υλικά, να τα πλύνει ή ακόμα και να μετρήσει απλές ποσότητες, κ.ο.κ. Στην πορεία θα πλάσει κουλουράκια και θα βοηθήσει πιο ενεργά στην παρασκευή ενός φαγητού, ενός γλυκού, θα κόψει σαλάτα κ.ά.

Στο μεταξύ μπορεί να βοηθάει στα ψώνια στο σουπερμάρκετ ή το μανάβικο. Όταν διαλέγετε παρέα φρούτα, υλικά για τη σαλάτα ή το φαγητό που θέλει να φτιάξετε, μπορείτε να του μάθετε πώς θα διαλέγει τα καλύτερα και πιο φυσικά λαχανικά, φρούτα και προϊόντος, εξηγώντας του τα βασικά οφέλη, που έχουν για τον οργανισμό του, ώστε να αποκομίζει πρακτικές γνώσεις.

Μαζί μπορείτε να επιλέξετε και τι φαγητό ή γλυκό θα μαγειρέψετε. Ζητείστε του να επιλέξει ανάμεσα σε δύο τρεις διαφορετικές συνταγές που ξεχωρίσατε, καθώς σε περίπτωση που διάλεγε μόνο του φαγητό μάλλον θα επέλεγε «πίτσα» ή «μακαρόνια» και από γλυκό σοκολατένιο κέικ.

Όταν μαγειρεύετε με ένα πολύ μικρό παιδί εννοείται ότι η κουζίνα σας ενδεχομένως να γεμίσει σάλτσες ή αλεύρια, ωστόσο, δεν είναι αυτό που μετράει σε αυτή τη φάση. Φροντίστε να είστε δεκτικοί σε προτάσεις τους η οποίες μπορεί και να βάλουν μια γκουρμέ πινελιά σε ένα φαγητό. Για παράδειγμα, λίγο μέλι σε ένα κρέας κ.ο.κ.

Μόλις το παιδί σας βρει δύο τρεις αγαπημένες συνταγές, δώστε του τη δυνατότητα να τις επαναλάβει, ώστε να τις τελειοποιήσει, καλλιεργώντας και την αυτοπεποίθησή του. Έτσι ή αλλιώς επιβραβεύστε το παιδί για τη βοήθεια και την όποια προσπάθεια.

Φροντίστε να ζητάτε τη βοήθεια των παιδιών σας στη μαγειρική ειδικά όταν έχετε περισσότερο χρόνο, δηλαδή τα Σαββατοκύριακα, στις γιορτές του σπιτιού, τα Χριστούγεννα κ.οκ., αφού το παιδί και θα εξοικειωθεί σταδιακά με τη μαγειρική, βάζοντας τις βάσεις για μια σειρά από δεξιότητες που θα το ακολουθούν όντας ενήλικας, αλλά και θα μάθει να συνεργάζεται, να πειραματίζεται, να διασκεδάζει, και να κάνει υγιεινές επιλογές. Ακόμη δεν ετοιμάσατε τους μαγειρικούς σκούφους και τις κουτάλες!