Ο μετασχηματισμός του Πειραιά σε μια έξυπνη, ανοιχτή και διασυνδεδεμένη πόλη, η οποία θα συνδυάζει έξυπνες υποδομές, έξυπνη οικονομία και έξυπνη διαβίωση είναι ο στόχος της Ψηφιακής Στρατηγικής του δήμου Πειραιά 2018-2024, που παρουσίασαν ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης και ο αντιδήμαρχος Πληροφορικής, Επικοινωνίας Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης, Ανδρέας Βεντούρης. Υπενθυμίζεται πως η Ψηφιακή Στρατηγική εγκρίθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο και σχεδιάστηκε για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος που έχει εγκριθεί στην πόλη  του Πειραιά, την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση.

«Στις μέρες μας δεν νοείται πλέον σύγχρονη πόλη, η οποία να μην αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Η  Ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου Πειραιά είναι ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης προκειμένου ο Πειραιάς να μετασχηματιστεί σε μια «έξυπνη πόλη». Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται δίνουν έμφαση στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Για παράδειγμα θα μπορούμε να ενημερωνόμαστε σε πραγματικό χρόνο και  οι υπηρεσίες του Δήμου θα παρεμβαίνουν άμεσα, ακόμα και με τηλεχειρισμό, σε θέματα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η  στάθμευση, ο φωτισμός, το κυκλοφοριακό κ.α.

Η Ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου Πειραιά 2018-2024 σχεδιάστηκε για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος που έχει εγκριθεί στην πόλη του Πειραιά, την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Η υλοποίησή της θα ξεκινήσει άμεσα. Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα, όμως, οι καθυστερήσεις στην έγκριση και στην εξασφάλιση των πόρων δεν μας το επέτρεψαν. Τώρα πλέον που η υλοποίηση της Ο.Χ.Ε. έχει δρομολογηθεί, οι «μηχανές έχουν πάρει φωτιά», έτσι ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία να μην έχει χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτή την χρηματοδότηση των 80 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά.

Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος, κ Βεντούρης, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αντιστοιχούν σε αναγνωρισμένα κενά της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας, με έμφαση στην παραγωγή απτών αποτελεσμάτων και στη καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Τα επίπεδα παρέμβασης θα έχουν να κάουν με τις έξυπνες υποδομές και την εγκατάσταση εξοπλισμού Διαδικτύου των Πραγμάτων σε ευρύτερες γεωγραφικές ζώνες της πόλης. «Έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε εικόνα για το φωτισμό, τη στάθμευση, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την ποιότητα του αέρα, τα επίπεδα θορύβου, τη διαχείριση απορριμμάτων, την κατανάλωση ενέργειας κλπ.»

Σε ό, τι αφορά την έξυπνη οικονομία, θα δημιουργηθεί Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (που θα βοηθήσει νέους επιχειρηματίες να υλοποιούν τις ιδέες τους στον τομέα κυρίως της γαλάζιας οικονομίας αλλά όχι μόνο), θα εγκατασταθούν αισθητήρες και θα δημουργηθούν πιλοτικές ζώνες απομακρυσμένης πρόσβασης, θα γίνεται ανάλυση και διαχείριση των τουριστικών ροών, υλοποίηση στοχευμένων εκστρατειών ενημέρωσης και επικοινωνίας, δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης προορισμού και ψηφιοποίηση αρχείων πολιτιστικής κληρονομιάς.  «Το τρίτο επίπεδο παρέμβασης αφορά τομείς όπως ο έξυπνος φωτισμός, η έξυπνη στάθμευση και κυρίως η διαχείριση δεδομένων μεγάλης κλίμακας».