These boots are made for… voting, θα παραφράζαμε το γνωστό τραγούδι της Νάνσι Σινάτρα συνοψίζοντας το στόρι των ψήφων στην ελληνική Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Και προφανώς δεν μιλάμε για τις ψήφους των συριζαίων βουλευτών, 145 το ολοστρόγγυλο νούμερο. Μιλάμε για εκείνους που θα φορέσουν τα παπούτσια των ΑΝΕΛ και, παρότι μη συριζαίοι, θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Εδώ βέβαια και πριν καταδυθούμε στη νέα ιδιότυπη κοινοβουλευτική γεωγραφία θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσουμε κάτι για το ρεπορτάζ.

Πολλοί από αυτούς που θα ψηφίσουν τη συμφωνία, όταν και αν έλθει, δεν σημαίνει πως δίνουν ταυτόχρονα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση. Το αντίθετο. Με δηλώσεις, πολιτικοί παράγοντες όλο το προηγούμενο διάστημα αποσυνέδεαν με ένταση τη συμφωνία από την εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα. Λογικό. Και πολιτικά μπορεί να συμπληρώνουν αυτό που λείπει από την κυβερνητική πλειοψηφία, για πολλούς όμως εξ αυτών η επίλυση του Ονοματολογικού υπήρξε πάγια θέση τους.

Διαφωνία µε αστερίσκο

Κατ» αρχάς, να πούμε πως πλην του ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσει σύσσωμος τη συμφωνία, σε γενικές γραμμές τα κόμματα έχουν την εξής στάση:

Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης με δομικές διαφωνίες για το είδος της διαπραγμάτευσης, για εδάφια της συμφωνίας κ.τ.λ. Εδώ υπάρχει η εξής βέβαια σημαντική λεπτομέρεια.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει θέσει την εν δυνάμει δική του ψήφο στη συμφωνία με την εξής πολιτική προϋπόθεση: πως αμέσως μετά την ψήφιση ο Τσίπρας θα προκηρύξει εκλογές.

«Δεν μπορεί μια κυβέρνηση, σε ένα τέτοιο μείζον εθνικό θέμα, που απασχολεί τη χώρα όλους αυτούς τους μήνες, να συνεχίσει την επόμενη μέρα σαν να μη συμβαίνει τίποτα» είπε πρόσφατα και άρα είναι ο πρώτος που θα φορέσει τα παπούτσια της ψήφισης, βέβαια με τον παραπάνω αστερίσκο. Nα θυμίσουμε επίσης, για την Ιστορία, πως η ΔΗΜΑΡ ανήκει παραδοσιακά σε εκείνη την πτέρυγα της ανανεωτικής Αριστεράς που με συνέπεια θέλει επίλυση του ζητήματος.

Δύσκολος γρίφος

Πάμε τώρα στον δύσκολο γρίφο του Ποταμιού. Κατ» αρχάς και επί της αρχής, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ταχθεί με τη συμφωνία. Εδώ βέβαια ίπτανται πάνω από τη Σεβαστουπόλεως, όπου εδρεύει το μεταρρυθμιστικό κόμμα, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Η μία είναι αυτή του βουλευτή Σπύρου Δανέλλη, που πρώτος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ μόλις πρόσφατα έκανε ένα βήμα πιο συριζαϊκό, λέγοντας πως «αν η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης συνδεθεί με το Μακεδονικό, πρέπει να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Η στάση αυτή είναι εντελώς αντίθετη από του κόμματος που σε όλους τους τόνους επαναλαμβάνει, συχνά και διά στόματος Σταύρου Θεοδωράκη, πως δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη, στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα, που επαναλαμβάνουμε έχει θέση υπέρ της συμφωνίας, υπάρχει μία ακόμη άποψη σε άλλο μήκος κύματος από του Δανέλλη αλλά επίσης διαφοροποιούμενη από του κόμματος. Είναι αυτή του Γιώργου Αμυρά. Ο ίδιος έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας.

Προσφάτως, δε, εξαπέλυσε βέλη κατά του Δανέλλη, ενώ με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γείτονα χώρα είπε: «Αφήστε που η συμφωνία των Πρεσπών, όπως βλέπετε, δεν έγινε αποδεκτή από τους πολίτες της γειτονικής χώρας. Αρα τα πράγματα όλα μηδενίζονται, το κοντέρ μηδενίζεται και πάμε φτου κι από την αρχή». Για πολλούς μάλιστα προθέρμανε το έδαφος για μια σύμπλευση με τη ΝΔ.

Δεν αλλάζει θέση

Στον αστερισμό του Ποταμιού υπάρχει μία ακόμη ιδιότυπη περίπτωση. Ο Γρηγόρης Ψαριανός, όπως όλα δείχνουν, θα ταχθεί με τη θέση της ηγεσίας και θα στηρίξει. Ας του αποδώσουμε επίσης πως στο ζήτημα είχε πάντα πάγιες αρχές, χαμηλούς τόνους για το Ονοματολογικό, και μάλιστα σε όλη του τη διαδρομή. Υπάρχει όμως κάτι που χρειάζεται παραπάνω προσοχή για τη στάση του.

Ο Ψαριανός ανήκει στις πιο σκληρές αντισυριζαϊκές φωνές. Προφανώς δεν κάνει κουβέντα ο ίδιος για ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα. Αρα τα δικά του παπούτσια, είναι που είναι στενά, θα φορεθούν κάτω από την αυστηρή προϋπόθεση πως η ψήφος της συμφωνίας δεν θα συνδεθεί με ψήφο στην κυβέρνηση των πρώην συντρόφων του. Οι υπόλοιποι ποταμικοί (Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης) θα κινηθούν εντελώς κομματικά, άρα Το Ποτάμι εκτός απροόπτου και χωρίς Αμυρά θα βάλει πλάτη.

Ετοιμος να ψηφίσει

Ο Τσίπρας επίσης θα μπορεί να υπολογίζει την ψήφο ενός ανεξάρτητου βουλευτή. Ο Χάρης Θεοχάρης διευκρίνισε πως υπό προϋποθέσεις θα στηρίξει: «Πρέπει να λυθεί, είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας, είναι ένα ζήτημα που δεν μας τιμάει στο εξωτερικό, είναι καλή η συγκυρία, να μη χάσουμε τη στιγμή σήμερα που όλοι θέλουν να το λύσουν, δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία, πρέπει να παίξουμε ως χώρα έναν διεθνή γεωστρατηγικό ρόλο και να δούμε πώς θα επωφεληθούμε από το ζήτημα». Τα δικά του παπούτσια είναι έτοιμα να φορεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά χωρίς περαιτέρω ωσμώσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόβα στήριξης

Και πάμε τώρα στην κατσαρόλα των ΑΝΕΛ. Παγίως και με ένταση ο Πάνος Καμμένος έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας, πράγμα που διαμορφώνει όρους επισφάλειας για την κυβερνητική συνοχή.

Υπάρχουν όμως και εδώ ορισμένες περιπτώσεις βουλευτών του που δεν θα ψηφίσουν… ανελίτικα, δηλαδή θα στηρίξουν τη συμφωνία. Η πιο καθαρή διαφοροποίηση έρχεται από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο: «Σέβομαι τον πρόεδρό μου, τον αγαπάω πολύ, έχει συγκρουστεί μετωπικά με τη διαπλοκή, αλλά εδώ έχω διαφοροποιήσει τη στάση μου. Η συμφωνία των Πρεσπών έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, κακώς καθυστερεί. Σέβομαι την αντίθετη άποψη, δεν τη συμμερίζομαι όμως». Το κουκί εδώ προσμετράται χωρίς επιφυλάξεις. Η Ελενα Κουντουρά επίσης προβάρει παπούτσια (ή γόβες;) στήριξης. Κοινό μυστικό πως έχει άριστη σχέση με το περιβάλλον Μεγάρου Μαξίμου, παρότι δεν έχει μιλήσει ακόμη για τη συμφωνία.

Στο πλευρό του Μαξίμου

Τέλος, όσον αφορά τη νέα άφιξη στα κυβερνητικά και ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα, όλα δείχνουν πως με την ορμή του νεοφώτιστου θα ψηφίσει τη συμφωνία. Η σιβυλλική της δήλωση πριν από μερικές ημέρες – «Θα ζυγίσουμε τη συμφωνία και στη ζυγαριά θα γείρει το εθνικό συμφέρον. Αν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, θα είμαστε θετικοί» – λογίζεται ως στήριξη από το Μέγαρο Μαξίμου.

Εξάλλου υπάρχει και η ανάγνωση πως υπουργοποιήθηκε για να στηρίξει τη συμφωνία. Κοινώς, έβαλε κυβερνητικά παπούτσια με τα οποία θα περπατήσει και για τα Σκόπια. Πάντως, από το μέτωπο των ΑΝΕΛ δεν αναμένεται άλλη διαφοροποίηση, αφού και ο Κώστας Ζουράρις θα ακολουθήσει τον Καμμένο, δεν θα στηρίξει τη συμφωνία, εκτός και αν αυτή συνδεθεί με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά τότε τα παπούτσια θα φορεθούν από εντελώς άλλους παίκτες από αυτούς του σημερινού σημειώματος.