Από τους πιο δύσκολους ρόλους, που μπορεί να αναλάβει μια γυναίκα, είναι αυτός της εργαζόμενης μητέρας. Όση θέληση και καλή διάθεση και αν έχει για να τα προλάβει όλα, σε μια κοινωνία που… τρέχει, δεν έχει άλλο τρόπο για να τα καταφέρει, παρά εκείνη να τρέξει ακόμη περισσότερο, προσπαθώντας να αξιοποιήσει το κάθε δευτερόλεπτο, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις οικογένειας και δουλειάς, αλλά και στα κάθε λογής απρόοπτα που συμβαίνουν.

Για παράδειγμα αυτήν την Παρασκευή, οπότε λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που κατακλύζουν τη χώρα, θα είναι κλειστά τα σχολεία,  θα πρέπει να βρει κάποιον άνθρωπο για να μείνει στο σπίτι με τα παιδιά. Και αν έχει κάποιον που την βοηθάει ή μεγαλύτερο παιδί, που μπορεί να αναλάβει για λίγες ώρες τη φροντίδα των μικρότερων, λύνεται το πρόβλημα, αν όμως όχι, θα πρέπει να βρει ποιον θα επιστρατεύσει ή άλλο τρόπο για να επιλύσει το πρόβλημα.

Τι λοιπόν μπορεί να κάνει μια εργαζόμενη μητέρα για να αντεπεξέλθει όσο το δυνατόν καλύτερα στην ομολογουμένως ζόρικη καθημερινότητά της; Εκτός από τον… σταυρό της ξεκινώντας την ημέρα της, καθώς είναι αδύνατον να… κλωνοποιηθεί όπως ο ήρωας στην ταινία «Click: Η ζωή σε fast forward»  με τον Ανταμ Σάντλερ, σίγουρα μπορεί να κάνει έναν καλύτερο προγραμματισμό προκειμένου να εξοικονομήσει χρόνο, αισιοδοξώντας ότι τα σχέδια της δεν θα ανατραπούν εξ ολοκλήρου. Όσο για το τι μπορεί να περιλαμβάνει ο προγραμματισμός;

Η κάθε μια ανάλογα με τις ανάγκες της μπορεί να οργανώσει το προσωπικό της πρόγραμμα, καλύπτοντας θέματα που αφορούν τις βασικές δουλειές ενός σπιτιού (μαγείρεμα, καθάρισμα, σιδέρωμα, σούπερ μάρκετ κ.ο.κ.), αλλά και το διάβασμα των παιδιών ή την ψυχαγωγία και την διασκέδασή τους (πάρτι, εκδηλώσεις κ.ο.κ.).

Από κει και πέρα στην καθημερινότητα καλό είναι μια εργαζόμενη κατά το δυνατόν να μην παίρνει δουλειά στο σπίτι κλέβοντας ώρες  από τον πολύτιμο χρόνο που μοιράζεται με την οικογένειά της. Εννοείται πως θα πρέπει να αποφεύγει και το τσεκάρισμα ενώ βρίσκεται στο σπίτι των email της και των λογαριασμών της στα social media.

Κατά τα λοιπά τις καθημερινές προτιμότερο είναι να ξυπνάς νωρίτερα από τα παιδιά, ώστε να απολαύσεις τον καφέ σου ή να ετοιμαστείς για την ημέρα, που αρχίζει. Διάλεξε από την προηγουμένη τα ρούχα σου, όπως και των παιδιών για να μην τρέχετε το πρωί όλοι μαζί. Γενικότερα φρόντισε να ελέγχεις ζητήματα που αφορούν στην οικογενειακή ρουτίνα σας, και κυρίως μην τα κάνεις όλα μόνη σου. Ζήτα την βοήθεια του συντρόφου σου, των γονιών, αλλά και των ίδιων των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους σε πράγματα που μπορούν να κάνουν, για παράδειγμα στο στρώσιμο του κρεβατιού τους, στην τακτοποίηση των ρούχων τους, στο μάζεμα των πιάτων, στην προετοιμασία της τσάντας για το σχολείο κ.ο.κ. Όλα αυτά δεν θα σου εξοικονομήσουν απλά χρόνο με την οικογένεια, αλλά θα προετοιμάσουν και εκείνα για τότε που θα ζήσουν μόνα τους.