Όταν πενηντάρηδες αποφεύγουν να πάνε στον γιατρό, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν ενοχλητικό πρόβλημα υγείας, τι να πεις σε ένα κοριτσάκι, που επειδή πόνεσε στο πρόσφατο εμβόλιο που έκανε, ακούει τις λέξεις παιδίατρος και ιατρική επίσκεψη και αρχίζει τα κλάματα; Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει το φόβο του για τον γιατρό ανάλογα με την ηλικία του.

Για αρχή διαλέξτε  για παιδίατρο τον κατάλληλο επιστήμονα και άνθρωπο γιατρό, λαμβάνοντας υπόψιν γνώσεις, εμπειρία και συμπεριφορά.  Ο γιατρός που συνεργάζεται με τον καλύτερο τρόπο με το παιδί σας είναι αυτός που θα το κάνει να αισθανθεί ασφάλεια ώστε να μην αντιδρά υπερβολικά σε κάθε σας επίσκεψη.

Ετσι ή αλλιώς εξηγήστε κάθε φορά στο παιδί τον σκοπό της επίσκεψης. Αν το ραντεβού είναι για το τακτικό τσεκ απ , πείτε του ότι είναι «απλώς μια επίσκεψη» κατά την οποία «ο γιατρός θα ελέγξει πως μεγαλώνεις και αν το σώμα σου είναι υγιές». Αν η επίσκεψη αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία μιας ασθένειας εξηγήστε του καθησυχαστικά ότι ο γιατρός «θα πρέπει να σε εξετάσει για να δει πώς θα σε κάνει καλά».

Φροντίστε να μιλάτε με θετικό τρόπο για τον παιδίατρο. Μη χρησιμοποιείτε ως μέσο απειλής τον γιατρό ή το νοσοκομείο για παράδειγμα όταν το βλαστάρι σας δεν τρώει το φαγητό του! Το παιδί δεν πρέπει να συνδυάζει τα επαγγέλματα υγείας (οδοντογιατρός κ.ο.κ.) με κάτι άσχημο.

Εξηγείστε του τι ακριβώς θα κάνει ο παιδίατρος παίζοντας μαζί του… το γιατρό! Χρησιμοποιήστε την αγαπημένη του κούκλα ή το αρκουδάκι του για να του δείξετε πώς θα μετρήσει ύψος και βάρος, θα εξετάσει αυτάκια και στόμα ή θα ακούσει την καρδούλα του. Στην τελική αγοράστε ένα βαλιτσάκι με σχετικά εργαλεία και παίξτε μαζί του μετρώντας την πίεση, εξετάζοντας χέρια και πόδια ακόμη και κάνοντας εμβόλιο!

Διαβάστε του σχετικά βιβλία. Δείτε μαζί του κινούμενα σχέδια, που θα εξοικειώσουν το παιδί με το γιατρό, το νοσοκομείο και τις εξετάσεις.

Αφήστε το να ρωτήσει ότι θέλει για την επίσκεψη, χωρίς να υποσχεθείτε πως δεν θα ξαναπονέσει. Απλώς εξηγήστε του για ποιον λόγο θα πρέπει να κάνει εμβόλιο.

Φροντίστε να νιώθει άνετα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μένοντας δίπλα του. Δώστε στο παιδί επιλογές όσον αφορά στην εξέταση, πχ. να δει πρώτα ο γιατρός το λαιμό του.

Πάρτε μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι (αρκουδάκι, πανάκι κ.ο.κ.) να το βοηθήσει να ηρεμήσει.

Μετά την ιατρική επίσκεψη επιβραβεύστε το παιδί, πηγαίνοντάς το π.χ. στην παιδική χαρά.

Κυρίως φροντίστε είτε σε τακτική είτε σε έκτακτη επίσκεψη στον οποιοδήποτε γιατρό ή στο νοσοκομείο, όσο αγχωμένη και να είστε να δείχνετε καλά και άνετα, ώστε και το παιδί σας να νιώσει πιο χαλαρό, και σταδιακά να εξοικειωθεί με τους ιατρικούς ελέγχους της υγείας του. Μια ιατρική επίσκεψη μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για μεγαλύτερα προβλήματα, για μικρά και… μεγαλύτερα παιδιά.