Διαψεύδονται οι ψίθυροι για δημιουργία νέου hotspot στη Μυτιλήνη, που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους του νησιού.

Σύμφωνα με τις φήμες, το πρώην εργοστάσιο «Σουρλάγκα» στο Πέραμα της δυτικής πλευράς της εισόδου του Κόλπου της Γέρας θα μετατρεπόταν σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών, στον οποίο θα στεγάζονταν έως και 17.000 άτομα.

Ωστόσο ο δικηγόρος Χάρης Πέτσικος ο οποίος εκπροσωπεί την Μαρία Αγγελή, τη διευθύνουσα σύμβουλο και πρόεδρο της εταιρείας «ΓΕΡΑ ΑΕ», ιδιοκτήτρια του πρώην εργοστασίου, διέψευσε οτιδήποτε σχετίζεται με την είδηση.

«Κάνουμε γνωστό σε όλους, με αφορμή φήμες και σχετικά δημοσιεύματα για τη μετατροπή των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου Σουρλάγκα στο Πέραμα της Γέρας σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ότι ουδέποτε υπήρξε προς την εταιρεία μας σχετική πρόταση από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ούτε και αντίστοιχη πρόθεση δεν υπήρξε ποτέ από την εταιρία μας. Επίσης καμία απολύτως εργασία δεν υπήρξε στις κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως επίσης και καμία εργασία δεν έχει προγραμματισθεί» σημείωσε ο δικηγόρος.

Των δημοσιευμάτων είχαν προηγηθεί αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες είχαν ξεκινήσει και εργασίες στο πρώην εργοστάσιο.

Μάλιστα ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν ομάδες οι οποίες ήλεγχαν σπίτια των χωριών της Γέρας για την πιθανότητα εγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε αυτά, ενώ σε μια περίπτωση εκκένωσαν ένα σπίτι στο οποίο στεγάζονταν από δυο Τσέχες αλληλέγγυες πέντε Αφρικανοί αιτούντες άσυλο.

Την Κυριακή αλλά και χθες Τετάρτη το απόγευμα στο Πέραμα πραγματοποιήθηκαν δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της προοπτικής της λειτουργίας του πρώην εργοστασίου ως hotspot.

Σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι της Γέρας, αναφέρονται στο ότι «τις τελευταίες μέρες όλο και πληθαίνουν οι φήμες ότι το ιστορικό βυρσοδεψείο Σουρλάγκα στο Πέραμα της Γέρας πρόκειται να μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, άλλως όπως καλείται hot spot.

»Τις φήμες αυτές ενισχύουν τόσο η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για την επιστροφή και εγκατάσταση μεταναστών από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην πρώτη χώρα καταγραφής, θεωρούμενης ως τέτοιας της χώρας μας, όσο και η επαναλειτουργία κλειστού μέχρι πρότινος ξενοδοχείου στο Πέραμα της Γέρας με εγκατάσταση σε αυτό μελών Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) δραστηριοποιούμενης στο μεταναστευτικό, αλλά και εν κρυπτώ εγκατάστασης σε κατοικία στο Πέραμα μεταναστών συνοδευόμενων και συνεπικουρούμενων από μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης τέτοιας δραστηριότητας!».