Η ηλεκτρονική «αυλαία» των φορολογικών δηλώσεων πέφτει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Οι φορολογούμενοι που δεν θα «προλάβουν» να είναι συνεπείς στο ραντεβού τους με την Εφορία και δεν θα υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος είναι τα εξής:

– 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

– 250 ευρώ για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).

– 500 ευρώ για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Σημειώνεται ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόστιμα επιβάλλονται και στην περίπτωση που υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Πιο αναλυτικά:

– Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος είναι μηδενικό ή πιστωτικό και με την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύψει χρεωστικό αποτέλεσμα, τότε το πρόστιμο είναι 100 για τα φυσικά πρόσωπα, 250 για τα νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία.

Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που η εκκαθάριση της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστική ενώ το αποτέλεσμα της τροποποιητικής αυξάνει τον λογαριασμό για τον φορολογούμενο.

Ωστόσο στις περιπτώσεις που το χρεωστικό εκκαθαριστικό που θα προκύψει από την εκπρόθεσμη τροποποιητική οφείλεται μόνο στο τέλος επιτηδεύματος, το πρόστιμο περιορίζεται στα 100 ευρώ.

– Εάν η αρχική εκκαθάριση της δήλωσης είναι μηδενική και από την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι πιστωτικό, το πρόστιμο της εκπρόθεσμης τροποποιητικής είναι 100 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτως των βιβλίων που τηρούν. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που τόσο η εκκαθάριση της αρχικής όσο και της τροποποιητικής είναι πιστωτική αλλά και στην περίπτωση που η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής είναι χρεωστικό αλλά με μειωμένο ποσό καταβολής. Στην τελευταία περίπτωση όμως θα πρέπει το ποσό της αρχικής εκκαθάρισης να έχει καταβληθεί.

Εκκαθάριση τροποποιητικής

Οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει ποσό για καταβολή, τότε βεβαιώνεται το οφειλόμενο ποσό και καταβάλλεται αυτό σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

2. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό και με την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει ποσό προς επιστροφή, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται.

3. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι πιστωτικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει μείωση του πιστωτικού αποτελέσματος ή μηδενικό αποτέλεσμα τότε βεβαιώνεται η διαφορά ως αχρεωστήτως εισπραχθέν ποσό και καταβάλλεται αυτό σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

4. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι πιστωτικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει αύξηση του πιστωτικού αποτελέσματος, τότε η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται.

5. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι πιστωτικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει αποτέλεσμα χρεωστικό, τότε βεβαιώνεται το ποσό που αφορά το πιστωτικό αποτέλεσμα της αρχικής δήλωσης ως αχρεωστήτως εισπραχθέν καθώς και το οφειλόμενο ποσό βάσει της τροποποιητικής δήλωσης και καταβάλλονται αυτά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

6. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει αύξηση του χρεωστικού αποτελέσματος, τότε βεβαιώνεται η επιπλέον διαφορά και καταβάλλονται τα οφειλόμενα ποσά της αρχικής και της τροποποιητικής δήλωσης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

7. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει μείωση του χρεωστικού αποτελέσματος ή μηδενικό αποτέλεσμα, τότε μειώνεται η αρχική βεβαίωση κατά το ποσό της διαφοράς (αρχικά οφειλόμενο ποσό – τελικά οφειλόμενο ποσό) και καταβάλλεται το εναπομένον υπόλοιπο αυτής σύμφωνα με την αρχική βεβαίωση.

8. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει πιστωτικό αποτέλεσμα, τότε μηδενίζεται η αρχική βεβαίωση και το προς επιστροφή βάσει της τροποποιητικής δήλωσης ποσό επιστρέφεται.
Πώς θα πάρετε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των €1.000

Ανοίγει ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα από 27 έως 31 Ιουλίου

Ανοίγει ξανά την Παρασκευή η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος. Η πύλη θα παραμείνει ανοικτή για πέντε ημέρες, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν την αίτηση ή να οριστικοποιήσουν την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ, ακαδημαϊκού έτους 2017-2018.

Η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος υποβάλλεται στον σύνδεσμο https: //stegastiko.minedu.gov.gr από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής. Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και του οποίου εμφανίζεται ως προστατευόμενο μέλος.

Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

n είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή

n οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή

n είναι πάνω από 25 ετών ή

n είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος.

Η πρόσβαση στην εφαρμογή του στεγαστικού επιδόματος γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Πριν προχωρήσετε σε δημιουργία αίτησης για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, θα πρέπει πρώτα να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2017. Σε αντίθετη περίπτωση, η αίτησή σας θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις

1. Πώς θα εγγραφώ στην υπηρεσία ώστε να υποβάλω ηλεκτρονική αίτηση για στεγαστικό επίδομα;

Για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που του χορηγήθηκαν από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Taxisnet. Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του.
2. Είμαι διαζευγμένος. Ποιος από τους δύο γονείς πρέπει να υποβάλει την αίτηση για το στεγαστικό επίδομα του παιδιού μας;

Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και του οποίου εμφανίζεται ως προστατευόμενο μέλος.
3. Ο φοιτητής για τον οποίο υποβάλλεται η αίτηση για το στεγαστικό επίδομα δεν είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας. Τι μπορεί να γίνει;

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ο φοιτητής δεν έχει Ακαδημαϊκή Ταυτότητα σε ισχύ, τότε υποβάλλει αίτηση χορήγησης του επιδόματος, αφού προηγουμένως αιτηθεί και παραλάβει την Ακαδημαϊκή του Ταυτότητα. Αν η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα έχει ακυρωθεί λόγω λήξης της φοιτητικής ιδιότητας (περάτωση σπουδών, διακοπή φοίτησης κ.λπ.), τότε λαμβάνονται υπόψη στοιχεία της τελευταίας ακυρωμένης Ακαδημαϊκής του Ταυτότητας και ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του ιδρύματος βεβαιώνει κατά την επιβεβαίωση του ακαδημαϊκού κριτηρίου ότι ο φοιτητής είχε τη φοιτητική ιδιότητα για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.
4. Ο έλεγχος των κριτηρίων εμφανίζει ότι έχω υπερβεί το χρονικό όριο των εξαμήνων φοίτησης, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι είχε μεσολαβήσει διακοπή φοίτησης. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να ακυρώσετε την Ακαδημαϊκή σας Ταυτότητα και να εκδώσετε νέα με τα σωστά στοιχεία. Ακόμη όμως και αν δεν το πράξετε, μπορείτε να υποβάλετε κανονικά την αίτησή σας και το κριτήριο αυτό θα ελεγχθεί από την υπηρεσία του ιδρύματός σας.
5. Ως μισθωτής της μισθωμένης κατοικίας στην πόλη φοίτησης εμφανίζεται ο/η αδερφός/ή του φοιτητή και ως εκ τούτου το σχετικό κριτήριο δεν επαληθεύεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή. Χάνεται το δικαίωμα στο στεγαστικό επίδομα;

Οχι, αν ως μισθωτής εμφανίζεται ο/η αδερφός/ή του φοιτητή ή ο γονέας τον οποίο δεν βαρύνει ο φοιτητής (σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων) και δεν επιτυγχάνεται η ηλεκτρονική επαλήθευση, το κριτήριο εγκρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του ιδρύματος, στην οποία υποβάλλεται –εκτός από το μισθωτήριο συμβόλαιο –πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και υπεύθυνη δήλωση του μισθωτή ότι συναινεί στη χορήγηση του επιδόματος.
6. Ο φοιτητής προέρχεται από μετεγγραφή και ικανοποιεί αθροιστικά για τα δύο σπίτια που νοίκιαζε το κριτήριο των έξι μηνών. Η εφαρμογή ωστόσο δεν επιτρέπει να δηλωθούν και τα δύο μισθωτήρια συμβόλαια και εμφανίζει ότι δεν ικανοποιείται το κριτήριο. Τι μπορεί να γίνει;

Στην ηλεκτρονική αίτηση θα δηλώσετε τα στοιχεία του μισθωτηρίου της πόλης στην οποία σπουδάζει τώρα ο φοιτητής. Μετά την υποβολή της αίτησης θα προσκομίσετε στην αρμόδια υπηρεσία του ιδρύματος αντίγραφο και των δύο μισθωτηρίων.
7. Ο φοιτητής προέρχεται από μετεγγραφή. Ποιο ίδρυμα θα χορηγήσει το στεγαστικό επίδομα;

Για την περίπτωση φοιτητών που προέρχονται από μετεγγραφή, το επίδομα χορηγείται από το ίδρυμα όπου ανήκει ο φοιτητής τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησης.