Είμαστε ακόμα στα μέσα της εβδομάδας –και η τρικυμία στο Ποτάμι, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή στη συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ, έχει ήδη ξεκινήσει. Στο επίκεντρο, όμως, δεν βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, αλλά ο βουλευτής του κόμματος Σπύρος Δανέλλης. Εδώ και δύο μέρες τα σενάρια τον θέλουν να μετατρέπεται σε «ρεζέρβα» της κυβέρνησης, σε περίπτωση που η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δεν ευδοκιμήσει –με αφορμή και την παρουσία του σε σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό, μαζί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από τις Βρυξέλλες, επέλεξε να στηρίξει τον βουλευτή του: «Ας σταματήσουν κάποιοι την παραπληροφόρηση. Καταντάει εμμονή. Οι βουλευτές μας λένε ότι δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση και αυτοί επιμένουν ότι η δεξαμενή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φτάνει μέχρι Το Ποτάμι!» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η δήλωση ήρθε ύστερα από ανάρτηση του Δανέλλη που έκανε λόγο για «γκεμπελικές μεθόδους ηθικής απαξίωσης» και ξεκαθάριζε πως «αν άλλαζε κόμμα, θα παρέδιδε την έδρα του».

Η δήλωση. Λίγες ώρες αργότερα, όταν ο Δανέλλης ρωτήθηκε (ΕΡΤ) για ενδεχόμενη συνεργασία με την κυβέρνηση, απάντησε ότι για τους μήνες μέχρι τις εκλογές Το Ποτάμι μπορεί να «βάλει πλάτη, αλλά χωρίς τους ΑΝΕΛ. Και νομίζω θα έπρεπε να έχει την ίδια στάση και το Κίνημα Αλλαγής. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να προχωρήσουν σε προοδευτική κατεύθυνση μια σειρά από θέματα που δεν μπορούν να προχωρήσουν με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Η τοποθέτηση αυτή έγινε το κύριο θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου όμως κατέστη σαφές ότι οι βουλευτές του Ποταμιού προχωρούν όλοι μαζί, ως ομάδα. «Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση και σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, διευκρινίζοντας εκ νέου τη θέση του Ποταμιού.

Αντιδράσεις, όμως, υπήρξαν και από το Κίνημα Αλλαγής, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να σχολιάζει πως στο Ποτάμι υπάρχουν «άνθρωποι που έχουν περάσει από τέσσερα κόμματα και έχουν ως μόνο στόχο να κρατήσουν την καρέκλα».

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. Εν τω μεταξύ, η απόφαση για επικείμενη αποχώρηση συζητήθηκε εκ νέου σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού χθες το βράδυ στη Σεβαστουπόλεως. Η συζήτηση ήταν έντονη, με πολλά στελέχη να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους.

Θα εισηγηθεί, τελικά, ο Θεοδωράκης την έξοδο από το Κίνημα Αλλαγής ή όχι; Κι αν όχι, πόσο αυτό θα μετρήσει στην τελική απόφαση; Παρότι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο επικεφαλής του Ποταμιού εμφανίζεται ανυποχώρητος στη θέση του, η εικόνα δεν είναι η ίδια για τους υπόλοιπους –μια εισήγηση από πλευράς Θεοδωράκη θα ξεκαθάριζε το τοπίο, καθώς θα έδινε μια σαφή προοπτική για την επόμενη μέρα ενός ανεξάρτητου Ποταμιού. Υπάρχει, όμως, πάντα το ενδεχόμενο ο Θεοδωράκης να μη θελήσει να προκαταβάλει τα μέλη του οργάνου –αφήνοντάς τα να επιλέξουν εκείνα τον δρόμο που θα πάρει Το Ποτάμι.

Δεν αποκλείεται καν το ενδεχόμενο να μη ληφθεί απόφαση, αφήνοντας την τελική συζήτηση για μεταγενέστερο χρόνο, σε ένα φθινοπωρινό συνέδριο. Παρότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι, όπως όλα δείχνουν, λίγες, άγνωστο είναι το πώς θα αντιδράσει η Χαριλάου Τρικούπη, που μέχρι τώρα κρατάει χαμηλά τους τόνους.