Σε ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση μετατρέπεται το Μακεδονικό κάθε μέρα που περνάει. Μολονότι το Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας θριαμβολογούσαν αμέσως μετά τη συμφωνία στις Πρέσπες, τα συλλαλητήρια και οι φραστικές επιθέσεις πολιτών εις βάρος κυβερνητικών υπουργών και βουλευτών φαίνεται ότι δεν έχουν τέλος.

Αποκορύφωμα αυτών των αντιδράσεων ήταν η αποδοκιμασία που δέχθηκε προχθές ο Πρωθυπουργός στο Λονδίνο, όταν αποχωρούσε από συνάντηση με έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη σημειώνονταν σοβαρά επεισόδια καθώς ομάδες διαδηλωτών και κουκουλοφόρων αντιδρούσαν σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ στον χώρο της ΔΕΘ. Μάλιστα και χθες ακόμη μία εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμαριά –για άλλο θέμα και όχι για το Σκοπιανό –πραγματοποιήθηκε υπό τον ασφυκτικό κλοιό αστυνομικών δυνάμεων λόγω του φόβου επανάληψης επεισοδίων.

Τα συνεχή κρούσματα αποδοκιμασιών λόγω της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο Μαξίμου, το οποίο αναζητεί τρόπους για να αλλάξει την ατζέντα. Η «φιέστα» στο Ζάππειο για το χρέος εκτιμάται πως υπηρετούσε αυτή την τακτική. Να αλλάξει δηλαδή η εικόνα για την κυβέρνηση και να στραφεί σε θέματα όπου η ίδια θεωρεί πως σημειώνει επιτυχίες, όπως είναι η συμφωνία για το χρέος και η έξοδος από τα Μνημόνια. Πάντως, το μόνιμο επιχείρημα του κυβερνητικού συνασπισμού για όλες τις παραπάνω αποδοκιμασίες είναι πως υπαίτιοι είναι ακροδεξιοί και φασίστες. Υπενθυμίζεται δε ότι προ ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει αρκετά από τα επεισόδια ως «στημένα» και είχε κάνει λόγο για «δήθεν αυθόρμητες αποδοκιμασίες» αποδίδοντάς τα σε ακροδεξιά στοιχεία με τη συμμετοχή και στελεχών της ΝΔ. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση απαντά στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως τα προηγούμενα χρόνια, προτού το κυβερνών κόμμα αναλάβει τη διακυβέρνηση, όλες οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ καλές ενώ τώρα όλες καταγγέλλονται ως ακροδεξιές.