Δεν είναι η πρώτη φορά. Φοβάμαι πως δεν θα είναι και η τελευταία. Παραμένει όμως πρωτοφανές για μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση να τοποθετείται με τέτοιους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας. Σταχυολογώ από τις χθεσινές διαρροές κυβερνητικού αξιωματούχου: «Η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στις 2 ή τις 32 Ιουλίου παρέλκει»…

«Ας κάνει τουλάχιστον τη χάρη στον εαυτό του να μην εκτίθεται. Ούτως ή άλλως, ό,τι και αν πει δεν έχει απολύτως καμία σημασία».

Πράξη πρώτη

Ο νέος κύκλος αντιπαράθεσης τροφοδοτήθηκε χθες το πρωί, με τον υπουργό Νίκο Παππά να διερωτάται σκωπτικά σε τηλεοπτικό παράθυρο τι λέει τώρα ο Στουρνάρας μετά το Eurogroup. «Το λέω γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος μίλαγε για πιστοληπτική γραμμή» είπε.

Πράξη δεύτερη

Κύκλοι της ΤτΕ δεν άφησαν την μπάλα να πέσει κάτω και παρέπεμψαν όσους αναρωτιούνται στην επικείμενη έκθεση, η οποία θα επιδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής στις 2 Ιουλίου. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι στην έκθεση και την απάντηση «θα υπάρξουν εκπλήξεις» συμπληρώνοντας ότι η οικονομία δεν είναι παιχνίδι διαρροών, ούτε για άσχετους που μιλάνε τελευταία χωρίς να έχουν βασικές οικονομικές γνώσεις. «Ας περιοριστούν σε όσα ξέρουν, άλλωστε η οικονομική πολιτική δεν χαράσσεται στο Facebook»…

Απορία

Στο μεταξύ, μιλώντας με ένα στέλεχος της αγοράς ομολόγων, μου έκανε τεράστια εντύπωση η ευκολία με την οποία μιλούσε για την προληπτική γραμμή. Οταν τόλμησα να πω «μα, δεν πήραμε γραμμή προληπτική», η ανάλυση ήταν απλή: πήρατε 15 δισ. ευρώ δόση για ένα buffer (μαξιλάρι) 24,1 δισ. ευρώ, με ισχυρό conditionality (αιρεσιμότητα), κάτι σαν προληπτική γραμμή, μου είπε. Πρόσθεσε όμως ότι σε αντιδιαστολή με την «καθαρή» προληπτική γραμμή η μεταμφιεσμένη θα κοστίσει στη χώρα την απώλεια του waiver από την ΕΚΤ στις 21 Αυγούστου.

Μπερδεύτηκα. Ποιος μας κοροϊδεύει;

Κι άλλες διαρροές

Ακούω παράλληλα ότι κάτι μπορεί να παίξει με το waiver. Θα ζητήσει, λένε οι πληροφορίες, ο Στουρνάρας από τον Ντράγκι να διατηρηθεί η κατ’ εξαίρεση αποδοχή ελληνικών ομολόγων για φτηνά δανεικά από την ΕΚΤ, ενώ στην έκθεσή του θα βγάζει βιώσιμο το χρέος μετά την απόφαση για την δεκαετή επιμήκυνσή του. Στην Κύπρο πάντως, όταν τελείωσε το πρόγραμμα και επειδή η χώρα δεν είχε πιστοληπτική διαβάθμιση της προκοπής –για τα δεδομένα της ΕΚΤ -, το waiver απωλέσθη.