Μπροστά στον κίνδυνο να υποχρεωθεί να εγγράψει ζημιές που μπορεί να φτάσουν τα 200 εκατ. δολάρια βρίσκεται η ελληνική εταιρεία ναυτιλιακών καυσίμων Αegean Marine Petroleum Network που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι αποκαλύψεις από το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας για τις πρακτικές της παλαιάς διοίκησης σοκάρουν και έχουν κινητοποιήσει τις εποπτικές αρχές στις ΗΠΑ.

Εικονικές συναλλαγές, «φούσκωμα» των στοιχείων του ισολογισμού, ετεροβαρείς συμβάσεις της εταιρείας με επιχειρήσεις του πρώην βασικού μετόχου και ιδρυτή της Δημήτρη Μελισσανίδη είναι μόνο μερικές από τις βαρύτατες κατηγορίες που ήδη ερευνώνται με εξονυχιστικούς ελέγχους από τη νέα διοίκηση. Κατηγορίες που αν επιβεβαιωθούν επισύρουν ακόμη και ποινές πολύχρονης φυλάκισης.

Βουτιά των μετοχών

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει φυγή επενδυτών και βουτιά των μετοχών της Aegean Marine το τελευταίο δωδεκάμηνο. Η μετοχή της εταιρείας από τα 4,45 δολάρια στις αρχές του έτους σήμερα αποτιμάται σε 1 δολάριο.

Από τις αποκαλύψεις αυτές – μετά την έρευνα που έγινε από το νέο διοικητικό συμβούλιο της Aegean, το οποίο τώρα περιλαμβάνει και ανεξάρτητα μέλη που διορίστηκαν από ακτιβιστές μετόχους – προκύπτουν ορισμένα εύλογα ερωτήματα, θυμίζοντας τις πρόσφατες αποκαλύψεις που έπληξαν τη Folli Follie, προκάλεσαν αναστάτωση στο τραπεζικό σύστημα και αμαύρωσαν τη φήμη της χώρας.

Οπως ανέφερε ο ιστότοπος Tradewinds στις 4 Ιουνίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μπορεί να χρειαστεί να εγγράψει ζημιές 200 εκατ. δολ. επειδή λογιστική έρευνα στα βιβλία της αποκάλυψε την πιθανή υιοθέτηση ακατάλληλων λογιστικών πρακτικών κατά παράβαση της πολιτικής της εταιρείας.

Το εύλογο ερώτημα

Η ελληνική εταιρεία ανέφερε ότι τα χρήματα της οφείλονται από τέσσερις αντισυμβαλλομένους, όπως αυτά εμφανίζονται στα οικονομικά στοιχεία για τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Περίπου 172 εκατ. δολ. οφείλονταν από τους αντισυμβαλλομένους στα τέλη του 2016 και 85 εκατ. δολ. οφείλονταν στο τέλος του 2015, ανέφερε η εταιρεία σύμφωνα με την Tradewinds. Αφού όμως το νέο ΔΣ ανέφερε ότι δεν υπάρχει οικονομική ουσία στις συναλλαγές αυτές, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα εάν οι συναλλαγές αυτές εμφανίστηκαν για να φουσκώσει ο ισολογισμός της εταιρείας με παράνομο τρόπο

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μελισσανίδης πούλησε το μερίδιό του 22,5% στην ίδια την εταιρεία τον Αύγουστο του 2016 έναντι 100 εκατ. δολ. Η αποτίμηση της εταιρείας αυξήθηκε μετά τη συναλλαγή αυτή και πιθανώς ο κ. Μελισσανίδης να ωφελήθηκε.

Ερευνες σε συναλλαγές

Τα νέα ανεξάρτητα μέλη του ΔΣ με λογιστές και ελεγκτές δηλώνουν ότι ερευνούν αριθμό άλλων συναλλαγών που ωφέλησαν τον ιδρυτή της Aegean Marine κ. Μελισσανίδη εις βάρος των μετόχων της εταιρείας:

˜ Υψηλά ενοίκια και χρεώσεις υπηρεσιών για τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Πειραιά που ανήκουν στον κ. Μελισσανίδη.

˜ Υψηλές αμοιβές που καταβλήθηκαν σε στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Μελισσανίδη.

˜ Συμβόλαια και συναλλαγές της Aegean Marine με εταιρείες που ανήκουν στον κ. Μελισσανίδη, όπως οι HEC, Aegean Oil, Aegean Shipping Management, τα οποία ήταν αδικαιολογήτως προς όφελος του κ. Μελισσανίδη. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι τα συμβόλαια της Aegean Marine Petroleum με την Aegean Oil, ιδιωτική εταιρεία που ελέγχεται από τον κ. Μελισσανίδη.

Το νέο ΔΣ της εταιρείας έχει δηλώσει ότι ενημέρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αλλά και την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων. Κατά το παρελθόν, οι αρχές στις ΗΠΑ έχουν επιβάλει ποινές πολύχρονης φυλάκισης και πολύ υψηλά πρόστιμα για ανάλογες παραβάσεις.

Η εξαγορά της HEC που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Η έρευνα στην Aegean Marine ξεκίνησε λίγο μετά τον τερματισμό από την εταιρεία συμβουλευτικής συμφωνίας με τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, τον ιδρυτή της και πρώην ιδιοκτήτη της, στον οποίο ανήκει σήμερα η HEC Europe, όπως ανέφερε ο ιστότοπος Tradewinds.

Πριν από λίγες μόλις ημέρες η εταιρεία παροχής πληροφοριών και τιμών για ενέργεια και εμπορεύματα Platts είχε ανακοινώσει ότι η Aegean Marine έχασε την προθεσμία στις 30 Απριλίου για να υποβάλει την ετήσια έκθεσή της για το 2017 στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, αναφέροντας ότι αναμένει σημαντική μεταβολή στα αποτελέσματα από το προηγούμενο έτος και ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να μελετήσει τις λογιστικές της καταστάσεις.

Οι φουρτούνες για την Aegean ξεκίνησαν όταν η εταιρεία επιδίωξε να αγοράσει την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων πλοίων HEC για 367 εκατ. δολ. Ομως η αμφιλεγόμενη αυτή συμφωνία, όπως χαρακτηρίστηκε από διεθνή μέσα ενημέρωσης, δεν προχώρησε επειδή χάθηκε προθεσμία που όριζαν τα συμβόλαια για την ολοκλήρωσή της στις 27 Μαρτίου, λόγω νομικής διαμάχης.

Στις 14 Μαρτίου η ομοσπονδιακή δικαστής στη Νέα Υόρκη Λορέτα Πρέσκα εξέδωσε περιοριστική εντολή μπλοκάροντας προσωρινά την εξαγορά της HEC Europe από την Aegean Marine.

Η δικαστής δήλωσε ότι η συναλλαγή με τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη δεν ήταν δίκαιη επειδή δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια να ψηφίσουν για αυτήν οι μέτοχοι και επειδή δρομολογήθηκε ώστε να πραγματοποιηθεί πριν από την ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.