Η Ρωσία φιλοξενεί τη γιορτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά δεν διαθέτει την ομάδα που θα σε κάνει να ασχοληθείς πολύ μαζί της. Ο Τζαγκόεφ όμως ίσως να σε κάνει…

Αγωνίζεται τα τελευταία δέκα χρόνια με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Μετράει με τον σύλλογό του περισσότερες από 330 συμμετοχές και 74 γκολ. Στο ίδιο διάστημα, την τελευταία δεκαετία, καταγράφει 55 συμμετοχές με 9 γκολ στην εθνική ομάδα της Ρωσίας. Ο Αλαν Τζαγκόεφ θα μπορούσε να είχε αγωνιστεί σε μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κλαμπ.

Θα μπορούσε να παίξει σε πιο «φανταχτερό» πρωτάθλημα. Να ανεβάσει την τιμή του. Τις απολαβές του. Να κάνει περισσότερη «φασαρία» γύρω από το όνομά του. Δεν θέλησε. Μπορεί ακόμα. Είναι –μόλις –28 ετών. Κι ας νομίζει ο κόσμος πως είναι μεγαλύτερος. Το όνομά του είναι συνυφασμένο με την ΤΣΣΚΑ. Τα μαλλιά του έχουν αρχίσει να πέφτουν. Νομίζεις πως πρόκειται για κάποιον που οδεύει προς το φινάλε της καριέρας του. Κι όμως, είναι στην πιο παραγωγική του ηλικία.

Η Ρωσία θα έχει εκείνον και πάλι κινητήριο μοχλό. Η ποιότητά του και η τεχνική του κατάρτιση επιτρέπουν στους συμπατριώτες του να κάνουν όνειρα για κάτι καλό στη δική τους διοργάνωση. Και η αλήθεια είναι ότι γύρω του δεν υπάρχουν πολλοί που να εγγυώνται την επιτυχία. Ο Ακινφέεφ στο τέρμα είναι ο δεύτερος. Πολύπειρος, με παραστάσεις, με «γκελ» στον κόσμο και αναγνωρίσιμος.

Ο επιθετικός της Κρασνοντάρ, Φιόντορ Σμόλοφ, χρειάζεται προσοχή από τους αντιπάλους του. Είναι ικανός να κάνει τη ζημιά μέσα στο «κουτί». Από κει και πέρα, οι Ρώσοι έχουν ένα ρόστερ κάτω του μετρίου. Και στηρίζουν πολλά στη δύναμη της έδρας προκειμένου να προκριθούν από έναν όμιλο που ναι μεν δεν έχει το μεγάλο όνομα, αλλά με την Ουρουγουάη και την Αίγυπτο μόνο εύκολα δεν θα είναι τα πράγματα.

Μεγάλος απών; Ο Αλεξάντερ Κοκόριν. Ο ποδοσφαιριστής στον οποίο οι Ρώσοι στήριζαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τις φιλοδοξίες τους. Ο 26χρονος διεθνής φορ της Ζενίτ τραυματίστηκε στα μισά του περασμένου Μαρτίου στο ματς της ομάδας του με τη Λειψία για το Europa League. Η διάγνωση προκάλεσε σοκ σε όλη τη χώρα: ρήξη χιαστών. Η ανακοίνωση της ρωσικής ομοσπονδίας πάγωσε τους πάντες.

Οσες υπεράνθρωπες προσπάθειες κι αν γίνονταν, ο Κοκόριν δεν θα μπορούσε να είναι έτοιμος σε τρεις μήνες στην πρεμιέρα του Μουντιάλ. Ο τραυματισμός του ήρθε το βράδυ της 15ης Μαρτίου. Η έναρξη της Ρωσίας στο Μουντιάλ είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της 14ης Ιουνίου. Και ο Αλεξάντερ Κοκόριν θα αναγκαστεί να βλέπει τους συμπαίκτες του από την εξέδρα. Αντί να τον ψάχνουν εκείνοι μέσα στην περιοχή, θα ψάχνει εκείνος τον τρόπο για να ξεπεράσει την… κατάθλιψή του να βλέπει το Μουντιάλ στην ίδια του τη χώρα μακριά από τον αγωνιστικό χώρο.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ

Βαριά η ευθύνη

Γεννημένος το 1963, ο 55χρονος ρώσος προπονητής υπήρξε πρώην διεθνής τερματοφύλακας τόσο με την ΕΣΣΔ όσο και με τη Ρωσία. Είχε μάλιστα λάβει μέρος σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα ως παίκτης, σε αυτό του 1994 και σε αυτό του 2002. Ανέλαβε την Εθνική Ρωσίας πριν από δύο χρόνια, το 2016, διαδεχόμενος τον Λεονίντ Σλούτσκι, που την είχε οδηγήσει στο Euro και έπειτα αποχώρησε. Ο Τσερτσέσοφ παίρνει το χρίσμα και το… βάρος να κοουτσάρει την Εθνική Ρωσίας στο Μουντιάλ της χώρας του. Τα μάτια όλης της χώρας θα είναι στραμμένα πάνω του. Στο παρελθόν έχει βρεθεί στον πάγκο της Ντιναμό Μόσχας και της Λέγκια Βαρσοβίας, ενώ ήταν στον πάγκο της Εθνικής και στο Confederations Cup του 2017.