Ορισμένες επιθέσεις που πραγματοποίησε πέρυσι στην πόλη Ράκα της Συρίας κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) ο συνασπισμός δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ μπορεί να συνιστούν παραβίαση του διεθνές δικαίου, καθώς έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας που έκανε για την κατάληψη της Ράκα, ο συνασπισμός αυτός δυνάμεων δεν έλαβε σε επαρκή βαθμό υπόψη του τους πολίτες και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για να ελαχιστοποιήσει την πρόκληση βλάβης σε αυτούς, καταγγέλλει η Αμνηστία σε ανακοίνωσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η μκο αναφέρει τις περιπτώσεις τεσσάρων οικογενειών, οι εμπειρίες των οποίων είναι, σύμφωνα με την ίδια, ενδεικτικές ευρύτερης κατάστασης και παρέχουν «εκ πρώτης όψεως αποδείξεις ότι ορισμένες επιθέσεις του συνασπισμού, στις οποίες σκότωσε και τραυμάτισε αμάχους, παραβίασαν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο συνασπισμός απάντησε στις διάφορες κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του ότι προκάλεσε απώλειες μεταξύ των αμάχων, λέγοντας ότι πρόσεχε για να τους αποφύγει και ότι ερευνά όλες τις πληροφορίες ότι προκλήθηκαν αυτές.

Η εκστρατεία για την κατάληψη της Ράκα ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούνιο και διήρκεσε ως τον Οκτώβριο του ιδίου έτους. Αυτή έγινε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία κουρδικών και αραβικών πολιτοφυλακών, που υποστηρίζονταν από πολεμικά αεροσκάφη και μέλη των ειδικών δυνάμεων του συνασπισμού.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters που βρίσκονταν στη Ράκα πριν και μετά την εκστρατεία, οι αεροπορικές επιδρομές και οι μάχες προκάλεσαν μαζικές καταστροφές σε όλη την πόλη.

Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούσε προηγουμένως την πόλη αυτή στη Συρία ως διοικητικό κέντρο του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου του, όπως και ως κέντρο σχεδιασμού επιθέσεων από τους υποστηρικτές του σε όλο τον κόσμο.

Στη μάχη για τη Ράκα, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέστησαν δυσκολότερο για τις δυνάμεις του συνασπισμού να αποφύγουν τους θανάτους αμάχων, καθώς επιχειρούσαν ευρισκόμενοι ανάμεσά τους και τους χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η διεθνής οργάνωση σημείωσε ότι πήρε συνέντευξη από 112 αμάχους, κατοίκους της Ράκα, κατά τη διάρκεια έρευνας που έκανε εκεί τον Φεβρουάριο, κατά την οποία επισκέφθηκε επίσης τα σημεία που δέχθηκαν 42 αεροπορικά πλήγματα, πυρά πυροβολικού όπως και οβίδες.

Στις τέσσερις περιπτώσεις που αναφέρει ενδελεχώς στην έκθεσή της, αεροπορικές επιδρομές με τη χρήση ισχυρών πυρομαχικών έπληξαν κτίρια γεμάτα με αμάχους, οι οποίοι διέμεναν εκεί για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Η Αμνηστία αναφέρει στην έκθεσή της το παράδειγμα της οικογένειας Ασουάντ, η οποία, όπως σημειώνει, έχασε 8 μέλη σε μια μόνο αεροπορική επιδρομή, της οικογένειας Χάσις, η οποία, όπως διευκρινίζει, έχασε 18 μέλη, της οικογένειας Μπάντραν, η οποία, όπως υπογραμμίζει, έχασε 39 μέλη και τέλος της οικογένειας Φάγιαντ, η οποία έχασε 16 μέλη.

«Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν μαχητές εκεί κοντά την ώρα που έγιναν οι επιθέσεις. Οι επιθέσεις αυτού του είδους θα μπορούσαν να είναι ή απευθείας επιθέσεις σε αμάχους ή σε στόχους αμάχων ή άνευ διακρίσεων επιθέσεις», υπογραμμίζει η Αμνηστία στην έκθεσή της για τις περιπτώσεις αυτών των τεσσάρων οικογενειών, επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις αυτού του είδους αναλογούν σε εγκλήματα πολέμου.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλεί τέλος τον συνασπισμό και τα κράτη μέλη που τον απαρτίζουν να αναγνωρίσουν το μέγεθος της καταστροφής, να δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και να αποζημιώσουν τα θύματα.