Επισήμως οι γαλάζιοι παρουσιάζουν ως προϋποθέσεις για την έναρξη του διαλόγου για το Σκοπιανό μια ονομασία erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Σε αυτή μπορούν να προστεθούν και οι κατά καιρούς επισημάνσεις από επίσημα κομματικά χείλη προς την κυβέρνηση να μην παραδώσει προκαταβολικά τα διαπραγματευτικά της εργαλεία, την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τον Ιανουάριο, η ΝΔ αρθρώνει μια συγκεκριμένη θέση –που φαίνεται να οδηγεί στην καταψήφιση της συμφωνίας την οποία θα συνυπογράψουν Τσίπρας και Ζάεφ.

Μόνο που και πάλι αυτήν την εβδομάδα θα έρθει αντιμέτωπη με τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. Σαν εκείνα που έξι σχεδόν μήνες πριν την ανάγκασαν να αλλάξει ρητορική, αν όχι στάση στο ζήτημα. Την Τετάρτη οι παμμακεδονικές οργανώσεις έχουν απευθύνει κάλεσμα σε δεκατέσσερις πόλεις. Οπότε εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Θα τα αγκαλιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση με την παρουσία βουλευτών της εκεί; Υπάρχει, άραγε, κομματική γραμμή;

Η απάντηση είναι ναι. Και παρότι η γραμμή δεν εκφράζεται επισήμως, εξηγείται αρκούντως σε κομματικές εκδηλώσεις. Αν ήθελε κάποιος να τη συνοψίσει, θα χρησιμοποιούσε τη φράση κορυφαίου στελέχους της ΝΔ σε μια από αυτές: «Ούτε θα τα ενθαρρύνουμε ούτε θα τα εμποδίσουμε». Οι μνήμες από την εσωκομματική αναταραχή στις αρχές του έτους για το αν έχουν το ελεύθερο ή όχι οι βουλευτές της κατεξοχήν αστικής παράταξης να κατεβούν στο πεζοδρόμιο διαδηλώνοντας κατά της χρήσης του ονόματος Μακεδονία είναι νωπές. Οπως και η ζημιά που η κυβέρνηση τούς προκάλεσε σε επικοινωνιακό πρωτίστως επίπεδο προσπαθώντας να ταυτίσει το κόμμα με τα ακραία στοιχεία που βρέθηκαν στα συλλαλητήρια. Η επαναλαμβανόμενη συριζαϊκή κατηγορία τότε ήταν πως η ΝΔ δεν είναι τελικά ένα φιλελεύθερο κόμμα όπως θέλει ο αρχηγός της να την παρουσιάζει.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή η εμπειρία είναι πρόσφατη, οι γνωρίζοντες τα νεοδημοκρατικά παρασκήνια επιμένουν πως επελέγη η στάση της μη εμπλοκής. Εξού και όσοι βουλευτές επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να συμμετέχουν, ενώ όσοι δεν θέλουν να πάνε, δεν θα πάνε. Οπως το θέτει, πάντως, και έμπειρος κοινοβουλευτικός, «πλέον η ΝΔ είναι πιο ψύχραιμη στο θέμα των συλλαλητηρίων. Επικρατεί εσωκομματικά μια αταραξία. Τώρα δεν υπάρχουν καν συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών για το αν θα πάνε ή όχι».

Φυσικά στο πίσω μέρος του μυαλού όλων, από τα υψηλά κομματικά κλιμάκια μέχρι τα χαμηλά, βρίσκεται πάντα η σκέψη πως πρόκειται για μια εκδήλωση της κοινωνίας που επ’ ουδενί επιθυμούν να φανεί ότι αποδοκιμάζουν. Παρεμπιπτόντως, στην εσωκομματική αταραξία προφανώς συμβάλλει και αυτό που συνομιλητές του πρόεδρου της ΝΔ διατείνονται ότι έχουν καταλάβει: πως, δηλαδή, εκείνος δεν είναι διατεθειμένος να βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα να λύσει το Σκοπιανό.