Με αφορμή την άρνηση της Ελλάδας να γίνει μέλος της συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe» και να προχωρήσει στην εγκατάσταση νέας μονάδας ακτινοβολίας καρκινικών όγκων με βάση τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο CERN της Ελβετίας, ξέσπασε χθες «πόλεμος» ανακοινώσεων στην επιστημονική κοινότητα της χώρας.

Πρόκειται για νέα πειραματική μέθοδο με κόστος επένδυσης τα 100 εκατ. ευρώ, για την οποία ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του CERN Ευάγγελος Γαζής κατήγγειλε την άρνηση της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και σχολίασε ότι πρόκειται για καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας κατά των καρκινικών όγκων που έχει θετικά αποτελέσματα σε πρωτογενείς καρκίνους. Ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης αντέδρασε απαντώντας ότι πρόκειται για θεραπεία που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και απαιτεί μια τεράστια επένδυση χωρίς να έχει αποδειχτεί ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς απέναντι στη μοντέρνα εκδοχή της κλασικής ακτινοθεραπείας.

«Τέτοιου είδους πιέσεις για τη διαμόρφωση επιστημονικών επιλογών, μέσω της δημιουργίας θορύβου στον Τύπο, είναι όχι μόνο αντιδεοντολογικές και αντιεπιστημονικές, αλλά συχνά υποκρύπτουν τακτικισμούς εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών που υποκινούνται από ιδιοτελή κίνητρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απόσβεση. Ο Ευάγγελος Γαζής από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η απόσβεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει πανεπιστήμια της χώρας σε συνεργασία με τον Δημόκριτο.

«ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του ερευνητικού κέντρου Γιώργο Νούνεση, ο οποίος και ανέφερε ότι ο Δημόκριτος δεν είχε ποτέ ανάμειξη στην εκπόνηση τέτοιου επιχειρηματικού σχεδίου. «Κατ’ αρχήν η μέθοδος αυτή δεν καλύπτεται από κανένα σύστημα υγείας ή ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο, ενώ δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη συμβατική ακτινοθεραπεία» ανέφερε. «Πρόκειται για μέθοδο που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο» δήλωσε. «Μπορεί μελλοντικά να αποδειχτεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά πάντως δεν πρόκειται για μια μέθοδο στην οποία έχει λογική να επενδύσει μια χώρα με οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα».

Στο θέμα παρενέβη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) που σε σχετική ανακοίνωση χαρακτηρίζει «ντροπή» τη στάση της χώρας μας και διερωτάται αν η κυβέρνηση θέτει πάνω από τις ζωές των καρκινοπαθών τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι πόροι. Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι το απαιτούμενο κόστος εγκατάστασης επιχειρείται να προέλθει από ειδικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απευθύνονται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί. Σήμερα υπάρχουν, παγκόσμια, περίπου 60 κέντρα ακτινοθεραπείας πρωτονίων (τα 26 στις ΗΠΑ).